Støtte til praksis i krisetid

af Redaktionen | | 9. maj 2020

Vaekstcenteret

Coronakrisen begrænser i denne tid vores muligheder for at mødes fysisk.
Behovet for at nå hinanden på andre måder har fået praksisfællesskaber til, nationalt og internationalt, at tilbyde sine følgere online fora, online øvelser og undervisning:

Fra USA leder Jon Kabat-Zinn gratis ugentlige meditationer på platformen, Wisdom 2.0.

Den internationale organisation Center for Systems Awareness holder hver tirsdag online møder for deres netværk af lærere og andre der arbejder med og for børn.

Herhjemme kan man, hos Dansk Center for Mindfulness, få støtte fra deres coronahjælpepakke, eller man kan tage imod den åbne invitation til at deltage i centerets leders, Lone Fjorbacks, ugentlige torsdags-sessioner med online mindfulness.

Vækstcenteret i Nørre Snede har, mens centerets kursusvirksomhed her i coronatiden har måttet lukke dørene, åbnet et nyt online formidlingsrum indeholdende guidede øvelser med Vækstcenterets undervisere og med Jes Bertelsens praksisvejledninger til krisetider.
Her får man desuden et kig ind i centerets lægkloster-dagligdag hvor der nu er meget færre gæster end ellers, og hvor man i de daglige faste fælles meditationer kun kan meditere sammen i begrænset antal.
Centerets hjerteslag er normalt netop meditationsrytmerne og fællesskabet omkring disse. I dette forår har denne puls så i stedet fundet plads under åben himmel med de praktiserende siddende på centerets gårdsplads og i parken.

Her i Kontemplation har vi – blandt andet under indtryk af hvor mange der i denne tid befinder sig i en delvist ufrivillig karantæne og alenehed – besluttet at frigive alt vort materiale fra webshoppen, således at alle praktikker og øvelser i løbet af den kommende tid bliver gratis tilgængelige i vores praksisbibliotek.
Som den første er her en yogavideo med Martin Guldberg med fokus på at finde styrke og fleksibilitet i rygsøjle og lænd.

Dalai Lama har sagt ”Den vanskeligste tid i dit liv er den bedste lejlighed til at udvikle indre styrke.”
Dette forår med corona bringer mange nye udfordringer med sig, rejser meget uvished og mange spørgsmål der ikke lige nu kan besvares: Om sygdommens væsen, om de sårbare iblandt os, om den enkeltes og samfundets økonomi og om mennesker andre steder i verden der er mere ramte end vi.
De her nævnte initiativer fra praksisfællesskaber forskellige steder i verden peger på at vi også online kan finde støtte i hinandens nærvær, ved at vi praktiserer sammen og træner vågenhed, medfølelse og klarhed. Og måske der igennem finder ind til mulige indre ressourcer, til den styrke i os selv som Dalai Lama peger på at udfordrende tider også kan fremkalde.