STOP-MADSPILD COOKIES

af Anne Rosenvold | | 20. april 2024

Anne_madspildcookies

Da jeg var ude at handle forleden, så jeg, at mange overmodne bananer var ved at havne i skraldespanden. Jeg blev trist til mode over mængden af spildet, mens de grønne ikke-modne bananer blev pakket ud af deres kasser.

Mit indre blik så bananerne omsat til ”undgå-madspilds cookies”, bananbrød og smoothies. Alle former for retter, der forvandler de overmodne frugter til sunde og billige snacks.

Jeg tog mod til mig og spurgte de unge medarbejdere, om jeg måtte få de bananer, de gjorde klar til at smide ud. Som svaret ofte er, så er deres politik, at det kan ikke lade sig gøre, men jeg kunne købe dem for et meget lille beløb. Det var en god handel. Jeg gik derfra med ressourcer, som ingen længere så værdi i –  og skabte senere på dagen dejlige mættende snacks.

Hvis du en dag selv falder over overmodne bananer og vil give dem nyt bæredygtigt liv, så får du her en idé.

Der er noget over disse meget simple småkager!!

De ser ikke ud af meget.

Gør ikke meget væsen af sig.

De er billige.

Nemme at lave.

Giver maven et indre kram.

Er sunde og næringsrige.

 

Du skal bruge følgende til 6 store småkager:

2 store eller 3 små overmodne bananer (ca. 275 g. uden skræl)

1 spiseske smeltet kokosolie

130 g. havregryn

3 skefulde mandel/havredrik (vegansk) eller mælk

4 spiseskeer cremet fint peanutsmør eller mandelsmør (butter)

En lille håndfuld rosiner

En teskefuld kanel

En knivspids salt (kan udelades)

Lidt hakket chokolade (kan udelades)

 

Sådan gør du:

Trin 1: Tænd ovnen til 180 grader varmluft.

Trin 2: Mos bananerne i en skål til de er cremede og ensartede. Tilsæt den smeltede kokosolie, havregryn, havre/mandel/mælken, peanutsmør, rosiner og kanel – og salt og chokolade, hvis du foretrækker. Bland det hele godt.

Trin 3: Form en spiseskefuld af dejen til en lille bold og sæt den på en bageplade med bagepapir. Tryk den fladere med bagsiden af skeen. Den skal være ca. 1,5 cm i højden. Fortsæt med resten af dejen og bag kagerne i ca. 15 minutter til de er gyldne. Lad dem køle ved stuetemperatur på en rist.

Hvis de ikke bliver spist med det samme, kan du opbevare dem i en lufttæt beholder. De kan opbevares i køleskabet i fem dage eller fryses ned.

 

Foto: Charlotte Toft


er sociolog og psykoterapeut. Optaget af mødet mellem mennesker, naturen, bevægelse og kreativitet.
Hun har haft nærværs- og bevægelsespraksis gennem mange år og modtager undervisning og praksisvejledning af Hanneli Ågotsdatter og Peter Høeg. Deltager årlig i retreats.

Efterlad en kommentar