SUNDE, SØDE OG SYNDIGE PEANUTSNITTER
af Retreatkøkkenet | SMAG | 23. april 2023
Kan det virkelig passe? At en kage kan være både sund og sød og syndig?
Det lyder nærmest for godt til at være sandt. Men det er det altså. Disse peanutsnitter som vi har eksperimenteret os frem til i retreatkøkkenet kan godt bære den beskrivelse.
Det sunde er at de er propfyldt af god næring og er uden gluten og raffineret sukker.
Det søde er dadler og akaciehonning.
Det syndige er smagen. Og begæret efter mere.
Tør du kaste dig ud i det?
Her er opskriften:
Hvis vi ser bort fra den smeltede chokolade topping, så er dette en raw kage. Det vil sige at den ikke skal bages i ovnen, men i stedet får en tur i fryseren eller i køleskabet for at samle sig.
Et par timer inden du for alvor begynder, skal du sætte cashewnødderne i blød. Hæld vand over så nødderne er dækket, og lad dem trække i 2-3 timer.
Peanutsnitterne består af tre lag:
#1 · Det første lag er bunden, den udgøres af mandler og dadler. Det giver en lækker marcipanagtig dybde nederst.
300 gram mandler
200 gram dadler uden sten
1 spiseske vand
Finmal mandlerne i en krydderikværn eller i en blender.
Blend derefter det finmalede mandelstøv med udstenede dadler og en spiseske vand. Vandet får de tørre ingredienser til at samle sig. Hvis nødvendigt kan du tilføje lidt ekstra vand, men kun lidt ad gangen. Det er overraskende lidt vand der behøves, for at massen samler sig.
Læg bagepapir i en springform eller bradepande og pres bunden jævnt ud så bundlaget er halvanden centimeter tykt. Sæt formen med bunden køligt.
#2 · Andet lag består af cashewnødder, peanutbutter, akaciehonning og koldpresset kokosolie:
400 gram cashewnødder
5 spiseskeer peanutbutter
5 spiseskeer koldpresset kokosolie
6 spiseskeer akaciehonning eller agavesirup
Blend cashewnødder, peanutbutter, akaciehonning og den koldpressede kokosolie. Det er bedst at kokosolien har stuetemperatur, da den så lettere glider ind i de øvrige ingredienser. Er den kold, kan du risikere at den lægger sig i klumper.
Blend det hele til en blød masse. I retreatkøkkenet foretrækker vi at blænde den groft så vi stadig kan mærke nøddestykkerne. Men bliver du ved længe nok, kan massen også blive helt smooth.
Nu henter du bunden ud af køleskabet og fordeler andet lag ovenpå det første daddel-mandel lag.
Når det er gjort, stiller du igen formen i fryseren eller køleskabet indtil det tredje lag er klar.
#3 · Det tredje og sidste lag er toppingen. Det indeholder chokolade og kokosolie:
200 gram mørk chokolade 70 procent
4 spiseskeer koldpresset kokosolie
Lad chokoladen og kokosolien smelte i et vandbad.
Held derefter chokolademassen ovenpå den kolde nøddemasse i andet lag. Sørg for at chokoladelåget kommer helt ud til kanten.
Inden chokoladen stivner, har du mulighed for at pynte med kokos, revet chokolade, hakkede nødder med mere. På billede overfor kan du se kagestykker med chokoladelåg alene og nogle stykker hvor vi har drysset kokosmel over chokoladen.
Helt til sidst lader du kagen få to timer i fryseren eller tre timer i køleskabet. Skær den kolde kage ud i små konfektagtige peanutsnitter.
Enjoy!