Supper til efteråret
af SMAG | 28. september 2024
|
Vi elsker supper hele året rundt, og, som mange af jer ved, udgør de en vigtig, fast bestanddel på sommerens retreatmenuer. Alligevel er der noget ved efterårets ofte lidt ustadige vejr, som måske rimer lidt mere naturligt på den varme flydende ret.
I dette blogindlæg har vi samlet supper fra vores smagsarkiv, hvor ingredienser fra sæsonen indgår, eller som på anden vis passer godt til årstiden. Bon appétit!
Rødbedesuppe
Rødbeden er i sæson helt fra august måned og frem til marts. Det gør den dog især til en rigtig efterårs-(og vinter-)grøntsag. Når du hører ordet ‘rødbedesuppe,’ tænker du måske straks på den lidt tunge russiske borsjtj-suppe. Men Celinahs rødbedesuppe er noget ganske andet. Den rummer både sødme, varme og en dejlig krydret smag af blandt andet koriander, spidskommen og cayennepeber.
Ramen
Ramen er, kort fortalt, suppe med nudler. Som efter sigende har sine rødder i det kinesiske køkken, men som siden rejste til Japan i det 19. århundrede med kinesiske immigranter. I europæiske storbyer i dag er ramen in, men det sker også, at den finder vej til menuen på Øster Løkke. Britta bringer her sin version af ramen med kantareller, gulerod og fintsnittet forårsløg, men understreger, at man fint kan vælge grøntsager efter humør – eller sæson. Det afgørende for smagen er at vælge nudler af høj kvalitet, lave en god suppe-base og så selvfølgelig bruge friske grøntsager.
Blomkålssuppe
I Danmark kan blomkål fås friske helt frem til november. Retreatkøkkenets blomkålssuppe er en fløjsblød sag lavet på kokosmælk. En håndfuld røde linser sikrer samtidig ekstra mættende fylde uden at gøre suppen melet.
Svampesuppe
I de danske skove findes spisesvampe hele året rundt, men højsæsonen for svampe i skovene er i efteråret og typisk frem til november. Det skyldes bl.a., at det ofte regner meget om efteråret. Der er især gode muligheder for at finde rørsvampe, champignoner og kantareller. Har du heldet med dig, anbefaler vi Mikkels cremede svampesuppe. Og er du gået forgæves i skovbunden, kan supermarkedets udbud sagtens bruges.
Tager du på svampejagt, kan du med fordel læse skov- og naturstyrelsens guide her. Husk aldrig at spise svampe, du ikke er sikker på.
Dahl og linsesupper
En kold regnvejrsdag kalder da på en fyldig suppe med varme krydderier, ikke? På bloggen findes hele tre supper baseret på linser og en god mængde indhold fra krydderiskuffen, bl.a. Mikkels jysk-indiske linsesuppe med røde linser, Brittas linsesuppe med belugalinser eller en helt enkel omgang Kloster-dahl.
Minestronesuppe
I det italienske køkken findes noget, der hedder cucina povera, som betegner en rustik madtradition med fokus på nøjsomhed, at få mest muligt ud af hver enkelt ingrediens og på at undgå madspild. Oversat betyder cucina povera ‘de fattiges mad,’ og konceptet kan føres tilbage til bondesamfund især i syd- og centralitalien, hvor ressourcerne var få. Cucina povera er ofte kendetegnet ved brugen af sæsonbetingede, lokale grøntsager og bønner kombineret med kulhydrater i form af pasta, brød og polenta.
Minestrone er en klassisk cucina povera-ret, som vores to retreatkokke Mikkel og Britta har taget til sig. De har lavet hver sin udgave af minestronesuppe. Retterne rummer grøntsager fra efteråret og ellers de ingredienser, som kan have en tendens til at gemme sig bagerst i køleskabet. Har du grøntsager til overs – eller ligefrem en køkkenhave – kan de med stort held komme heri. Brittas minestronesuppe finder du her, og Mikkels opskrift på minestrone finder du lige her.