AT SKÆRPE NÆRVÆRET · Ånd#2

En ene Lundefugl flyver over havet, en fjeldformation i baggrunden.

En vej til ro · Ānāpānasati Sutta · Andet trin Denne enkle øvelse er andet trin i Martin Guldbergs lille øvelse på fem trin, bygget op over den 2000 år…

Læs mere

FOKUS OG DISTRAKTION · Ånd#1

Portræt af Martin Guldberg

En vej til ro · Ānāpānasati Sutta · Første trin I denne lille sekvens på fem øvelser tager Martin udgangspunkt i en berømt og elsket 2000 år gammel tekst fra…

Læs mere

AT VÆRE HJEMME

Videnskaben – som vi har stor respekt for og på mange måder faktisk elsker – har endnu ikke kunnet få styr på hvad bevidsthedsfelter er. Én af de klareste erfaringer…

Læs mere

TRE INDSTILLINGER MOD MEDITATIV FORDYBELSE

Hanneli beskriver i indledningen til denne meditation tre grundindstillinger der tilsammen, som en portal, åbner ind til meditation. De tre indstillinger er: Erfaringen af kroppens nedadgående tyngde og fylde. Den…

Læs mere

AT VENDE TILBAGE TIL FARVERNE

I denne korte meditation inviterer Peter os til at opleve og genopleve intense sansninger af farverne – gerne med udgangspunkt i barndomserindringer. Guidningen består egentlig bare af dette: Én for…

Læs mere

LIDT LANGSOMMERE

  Denne meditation er en invitation til at give langsomheden en plads i livet. Til, i den lidt for travle hverdag som er realiteten for de fleste af os, at…

Læs mere

DET FYSISKE HJERTE – OG HJEM

‘Lad os’, siger Michael Stubberup her, ‘gøre os klart at vores hjerte har en afgørende betydning for vores afspændingssystem, for parasympaticus.’ Og, fortæller han videre, en fordybelse af kontakten til…

Læs mere

HOME

Maria Rose danser

I denne video med Maria Rose danser vi mellem yderpunkter: Mellem smeltende hengivelse og urokkelig fasthed. Mellem et flow som strømmende vand – der deler sig om en flodsengs klippestykker.…

Læs mere

RØD HARA TREKANT

Denne meditation er en groundingsøvelse. Ordet ‘grounding’, på dansk vel nærmest ‘jordforbindelse’ eller ‘etablering af jordforbindelse’, er foreslået og beskrevet af psykoterapeuten Alexander Lowen som var elev af lægen og…

Læs mere

HJERTEGRÆNSER

Din datter siger: ‘Åh, kan vi ikke tage i svømmehallen?’ Eller: Du er blevet bedt om at passe børnebørnene hen over weekenden. Eller: Din søsters datter bliver student og fylder…

Læs mere

KOM HJEM · DET LIGELIGE ÅNDEDRÆT

I mange former for træning – måske de fleste – er forholdet mellem kontrol og slip af kontrol vigtig. I bevidsthedstræning har dette forhold en særlig betydning – for her…

Læs mere

HJERTEFOKUS OG TILLID TIL DIG SELV

  Et nøglebegreb i menneskelige udviklingsprocesser er: selvberoenhed. At være funderet i sig selv. For derfra at kunne åbne tillidsfuldt og lyttende mod omverdenen. I denne meditation følger vi Michael…

Læs mere

KOM HJEM – CENTRERING

  Vi er i Kontemplation ikke eksperter i anatomi – men vi har en passioneret interesse i også de fysiologiske aspekter af kroppen. I denne centreringsøvelse leder Martin vores opmærksomhed…

Læs mere

DET FYSISKE HJEM

I denne meditation inviterer Britta dig til at skanne den fysiske krop og derfra udvide bevidstheden til at undersøge, hvor du befinder dig helt fysisk. Mærke rummet du sidder i…

Læs mere

HVAD ER HJEM?

Peter har her fundet nogle markante citater om hvad hjem er. Det er citater der giver små chok – så vi må ikke røbe dem. Og så kan vi alligevel…

Læs mere

HJEMFØLELSE

Når vi begynder på en indre hjemrejse med at huske hvad det vil sige at være hjemme, kan det føre i hvert fald to steder hen:  Til at hjemfølelsen kommer…

Læs mere

VELKOMMEN til HJEM

Peter, Hannelig og Martin

Der er noget særligt ved at åbne den første dør i en kalender. Og på en måde er Januarpraksis en slags nytårskalender. Men hvor for eksempel en jule- eller adventskalender…

Læs mere

KOM HJEM – HOLD EN PAUSE

Martin, person der kikker roligt udover landskabet

Denne meditation peger på betydningen af at holde en pause. Historikerne fortæller os at pausen på mange måder er forsvundet fra vores kultur. Hvor landbrugssamfundet – som vi naturligvis ikke…

Læs mere

DET KVINDELIGE I MANDEN

Denne meditation er vi blevet inspireret til af spørgsmål vi har fået fra praktiserende der, som det hedder i dag, definerer sig som mænd. Som identificerer sig primært med deres…

Læs mere

AFSPÆNDING MED DET SOM ER

Hanneli sidder på trappen til en hvid skurvogn.

  Det er vores erfaring – som vi tror vi deler med mange – at vores velbefindende øges når det lykkes os at spænde af. At vi når vi er…

Læs mere

MEDITATIONER FOR UNGE

Lasse, Anne, Hanne og Jonathan i podcaststudio

MEDITATIONER FOR UNGE Motivationen til at skabe denne serie er at give inspiration til unge der er nysgerrige på meditation. Serien indeholder fire meditationer med fokus på at komme ned…

Læs mere

AT LANDE

Denne meditation er Kontemplations kærlige og fortrøstningsfulde afsked med årets Januarpraksis. Hanneli – som her guider sammen med Martin og Peter – peger på at vi i denne meditation har…

Læs mere

ESSENS – HJERTE – JORD

  Kreativ visualisering eller guided imagery som videnskaben kalder det, bruges i dag i et væld af terapeutiske sammenhænge, i psykologiske og andre videnskabelige forsøg. Og i computergenereret form i…

Læs mere

DEN NATURLIGE DISCIPLIN

Vi har alle en medfødt mulighed for at udfolde glæde ved naturlig disciplin – ved at udforske den hjælp vi kan få ved at gøre noget som er betydningsfuldt for…

Læs mere

NÆRENDE NATUR

Martin har taget os med ud til vandet. Under stemmen på denne øvelse hører vi hele tiden bølgerne der når stranden, knækker, brydes, skummer, fanger gruset i strandkanten og trækker…

Læs mere

KRONE – ROD – JORD

I denne ret korte øvelse gennemgår Hanneli metodisk to versioner af den såkaldte Krone-Rod åndedrætsøvelse: Den traditionelle form som forbinder issen med bunden af kroppen – og en version som…

Læs mere

LER

Det er en særlig og delikat følelse at bringe en kreativ guidning om ler i disse dage. Hvor hele Danmark er optaget af en truende miljøkatastrofe som netop implicerer ler.…

Læs mere

EARTH

I denne video danser Maria Rose jorden. Danser hun både kloden og jordelementet. Dette er en invitation til dans. Ligesom der i jordens indre er varme, er energi, er der…

Læs mere

JORDFORBINDELSE OG BALANCE

Martin lægger her vores fødder, vores balancesans og vores jordforbindelse under et kontemplativt mikroskop. Vores fødder er komplekse. For at sige det mildt. Der er mere end 20 knogler i…

Læs mere

HER PÅ VORES KLODE

Jonathan Holkenov, som guider denne meditation, er passioneret dyrker af braziliansk jiu-jitzu. Han har en lige så passioneret meditativ praksis – og han fortæller om hvordan man i trænings- og…

Læs mere

TOPOFILI

At vi mennesker kan elske steder med en kærlighed så dyb som den vi ellers forbeholder mennesker, er alment kendt. Men alligevel spændende og på en måde overraskende! Hvad skal…

Læs mere

WALK THE TALK

En centreringsøvelse Denne meditation kunne også have haft titlen ’Nænsomt nærvær.’ Den kredser, fra begyndelse til slutning, om at bringe nuets klarhed og en respektfuld tilgang af ikke-indblanding sammen i…

Læs mere

STILLE VAND – STILLE SIND

Søren Munk har tilbragt mange år i Nepal hvor han har trænet i den tibetanske vadrajana-buddhistiske tradition. I denne guidning øser han af denne baggrund.   Med udgangspunkt i et…

Læs mere

ENSOMHED

Kernen i følelsen af ensomhed er adskilthed. Fra mennesker, fra verden – måske også fra Gud og fra enhver oplevelse af mening. C. G Jung skriver i artiklen Barnearketypens psykologi…

Læs mere

KVINDERS HAIKU

Haiku er en oprindelig japansk form for poesi som i sin grundform består af 16 eller 17 stavelser eller lydlige enheder. Genren går langt tilbage – men som samlebetegnelse er…

Læs mere

MENTAL RO OG JORDFORBINDELSE

At standse op og trække vejret dybt er ikke så helt almindeligt som det med fordel kunne være. Og når vi gør det, altså standser op og bliver stående, så…

Læs mere

AFBALANCERING AF EMOTIONEL INTENSITET

I denne meditation om at håndtere emotioner, også de vanskelige af slagsen, vender Hanneli igen og igen tilbage til to mulige støttepunkter for os når vores indre og/eller ydre verden…

Læs mere

AT FALDE I SØVN

  Nogle gange kan det være svært at sove. Selv om man er træt og trænger til hvile, synes det vanskeligt at slippe ind i søvnen – måske fordi der…

Læs mere

MORGENPRAKSIS PÅ NORD HIDLE

Hanneli guider her en morgenpraksis på øen Nord Hidle udenfor Stavanger. I baggrunden kan man høre fårene der græsser, og mærke den opgående sol lokke dagen frem. Meditationen bevæger sig…

Læs mere

GODROLIG NAT

Normalt forsøger vi at holde os vågne under en kropsscanning. Denne guidning derimod forsøger at støtte os i at falde i søvn.   Peter fortæller at de i hans familie…

Læs mere

KUNNE VI ET ØJEBLIK…?

Er det muligt bare et øjeblik ingenting at ville ændre? Bare et øjeblik at lade verden og os selv være fuldstændig som den og vi er? På godt og ondt?…

Læs mere

BALANCERENDE YIN YANG

Alle dybere indre øvelser peger ind mod at opdage en naturlighed, det vil sige energiforhold og bevidsthedsformer som vi er født med anlæg for – og som kan kultiveres, udvikles…

Læs mere

TAK OG PÅ GENSYN

Med denne meditationstrio siger vi, Hanneli, Martin og Peter farvel og på gensyn til jer som har fulgt Januarpraksis. Der er noget særligt ved på dette sted at se sig tilbage…

Læs mere

SOL I HJERTET

Jeppe Hein fortæller i denne videoguidning at han engang oplevede noget som fik solen til at skinne i hans hjerte. Siden dengang har han, også når han oplever livets uundgåelige…

Læs mere

AT SE MED HJERTET

I Saint Exupérys Den lille prins siger den vise ræv til den lille prins: ‘Nu skal jeg betro dig min hemmelighed. Den er ganske ligetil: Kun med hjertet kan man se rigtigt.…

Læs mere

SÅRBARHEDENS FARVE I MIT HJERTE

Når vi søger indad, nærmer vi os tilstande af ordløs åbenhed. Men på vej mod disse tilstande har vi normalt brug for ord. Brug for sprog for at får forbindelse…

Læs mere

TAKNEMMELIGHED TIL KROPPEN

Taknemmelighed er måske den stemning som er allermest gunstig for et meditativt klima. Taknemmelighed strømmer inde fra vores hjerte og ud mod noget eller nogen, og der er i denne…

Læs mere

SKELETDANS

I renæssancen var skeletternes dans, ‘Dance Macabre’, en påmindelse om døden. I denne video med Kirsten Rotbøll Lassen er skelettets dans en hyldest til livet. Når vi siger at noget…

Læs mere

HJERTETS TÆRSKELVOGTERE

Vi har her mulighed for at følges med Hanneli ind bag de mere dagligdags opspændinger og nå dybere dele af os selv: De områder hvor vi måske kan høre hvad…

Læs mere

EROTIKKENS HJERTE

  Denne øvelse foreslår at vi udforsker og oplever hvordan der i mange flere relationer og møder end vi er vant til at forestille os, indgår erotiske komponenter. Guidningen fører…

Læs mere

DIT TROFASTE HJERTE

Dit hjerte er, siger Hanne i denne meditation, ikke alene et fysisk mirakel. Det er en ven og livsledsager. Med udgangspunkt i hjertets fysiologiske funktion, det som Hanne kalder dets…

Læs mere

FORANKRING I HJERTE OG HARA

Martin, person der kikker roligt udover landskabet

  I denne øvelse beskriver Martin Guldberg hvordan modet til at tillade hvad han kalder ‘åbningen af hjertets sensitivitet’ kan støttes af kontakten til dybere dele af vores kropslighed. Guidningen…

Læs mere

VINTERENS HJERTE

I denne meditation foreslår Peter Høeg at vi sammen bevæger os ind mod vinterens hjerte.  Vi har sikkert hver vores vinter. Men vi deler den også, vi har også en…

Læs mere

AT KOMME HJEM

Ordet ’hjem’ har en dyb betydning. Det betegner både et sted, et forhold og en atmosfære. Stedet er fastlagt. Det er her vi bor. Forholdet til stedet handler om tilhør.…

Læs mere

CROWN – ROOT

This exercise is designed as part of the contemplative training for the compassionate master practitioners at the Center for Systems Awareness. Foto: Jacob Buchhave / Unsplash

Læs mere

ESSENTIAL HEART PRACTICE

It is so thought-provoking: In Christianity and in Judaism, the heart is the seat of the soul. For Aristotle, who did not count the brain as something special, reason dwelt…

Læs mere

DEN SIDSTE SANG

 ‘En sangs afslutning er ikke dens mål: Men alligevel, hvis sangen ikke var nået til enden, ville den heller ikke have nået sit mål. Et paradoks, ikke?’ -Nietzsche   Med…

Læs mere

SPROGET, ÅNDEDRÆTTET OG NÆRVÆRET

I denne meditation, som er anden og afsluttende del af to, begynder Martin med at etablere kropslig ro og nærvær omkring vejrtrækningen. (Første del finder du her: En meditativ undersøgelse.)…

Læs mere

AT GÅ MED NÆRVÆR

’Meningen med gående meditation’, siger zenmesteren Thich Nhat Hanh, ’er først og fremmest at krop og bevidsthed skal mødes i fred’. Gående meditation behøver ikke at være anstrengende, det kan…

Læs mere

DET SPONTANE ÅNDEDRÆT

Når vi bevæger os indad, kan det være en hjælp at vi gør os klart at vi i praksis med fordel kan veksle mellem at bruge vores evne til at…

Læs mere

DEN ÅNDENDE KROP

Man kan undertiden mene at halvdelen af al indre træning er forfinelsen og fordybelsen af kropsbevidstheden. Kroppen og dens processer er både et taknemmeligt grundlag for nærværs- og hjertepraksis og…

Læs mere

PINEAL – HARA

Pineal – Hara er en på én gang dyb og enkel øvelse. Når vi underviser børn, kalder vi den ‘elevatorøvelsen’. Den forbinder midten af hovedet med mave og underliv og dermed…

Læs mere

DET GROUNDENDE ÅNDEDRÆT

Psykofysisk balance spiller en afgørende rolle i træning af nærvær og hjertelighed. Som hovedregel kan man ikke vokse, menneskeligt og spirituelt, fra ekstremer. Derfor peger de store visdomstraditioner på det…

Læs mere

ÅNDEDRÆT OG NÆNSOMHED

Mange af os har gjort den erfaring at vi kun kan hjælpe andre ud af et overskud. Alligevel kan vi risikere at glemme det igen og igen. Denne forglemmelse kan…

Læs mere

VÅGENHEDEN, OPMÆRKSOMHEDEN OG VEJRTRÆKNINGEN

Jes Bertelsen siger: ‘Ret den fokuserede opmærksomhed mod vågenheden og lad derefter fokus opløse sig i vågenhedsviden’. Denne tilsyneladende enkle sætning beskriver, fortæller Jes, en dyb meditativ strategi. I denne…

Læs mere

STJERNEN – SYVENDE STUDIE

STJERNEN – SYVENDE STUDIE Væren og vejrtrækningen, studie #7 af 7 med Hanneli Ågotsdatter LYDFIL · Varighed: 14 min Dette syvende studie som afslutter denne uges serie af Hannelis instruktioner i…

Læs mere

HJERTEÅNDEDRÆT – SJETTE STUDIE

HJERTEÅNDEDRÆT – SJETTE STUDIE Væren og vejrtrækningen, studie #6 af 7 med Hanneli Ågotsdatter LYDFIL · Varighed: 14 min Hjertet og åndedrættet er tæt forbundet, både anatomisk, fysiologisk og psykisk.…

Læs mere

VERDEN SET GENNEM ÅNDEDRÆTTET

Denne lydfil er både ment som en kort introduktion til vores januarpraksis om vejrtrækningen med daglige praksisforslag og en præsentation af Hanneli Ågotsdatter, Martin Guldberg og Peter Høeg, Kontemplations faste…

Læs mere

SPROGET, MUSIKKEN OG STILHEDEN

Vi mennesker er født med muligheden for at bevidstgøre oplevelsen af vores krop, vores åndedræt, de empatiske følelser der reflekteres omkring hjertet, bevidstheds- eller tankerummet og den altings foranderlighed som…

Læs mere

YOGA: NÆRVÆR MED NAKKE OG SKULDRE

    Skulderleddet er kroppens tættest pakkede, mest komprimerede led. Og samtidigt en af de kropsdele vi er mest afhængige af. Nakken og halsen er på tilsvarende måde en fysisk…

Læs mere

VINTERENS LANGSOMHED

Vi menneskers livsrytme er forbundet med årstiderne. I denne meditation tager Jeanette Lykkegård udgangspunkt i det nærvær der følger med bevidstheden om krop og åndedræt. Den henter inspiration fra andre…

Læs mere

NÆRVÆR OG SANSNING I KROPPEN

I meditation udforsker vi muligheden for at aflaste vores bevidsthed for noget af tyngden fra det indhold der uophørligt fylder den. Ikke for at holde op med at tænke –…

Læs mere

HJERTEMEDITATION

Kærlighed er større og dybere end fornuft. Meget mere omfattende. Derfor kan man ikke ‘forstå’ kærlighed. Og derfor kan kærlighed ikke trænes systematisk. Til gengæld har kærligheden en mirakuløs egenskab:…

Læs mere

DEN SIDSTE HISTORIE

Som vi sidder her, opretholder vi alle en omfattende mængde af historier som handler om hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvor vi er på vej hen. Disse…

Læs mere

DET MEST BETYDNINGSFULDE

Hvad er det mest meningsfulde for mig i mit liv? Omkring dette spørgsmål spinder Martin denne meditation At spørge til vores inderste følelser og behov for mening fører os indad.…

Læs mere

AT SAMLE OPMÆRKSOMHEDEN

Den vestlige verden har de sidste 20 år, takket være ikke mindst mikrobiologen og stressforskeren Jon Kabat-Zinns indsats for mindfulness, opdaget at man kan træne nærvær uden at skulle melde…

Læs mere

NÆRVÆR MED IMPULSER INDEFRA OG UDEFRA

Alt indhold i vores bevidsthed kommer til os enten gennem sanserne fra yderverdenen eller som krops- eller sindsimpulser fra os selv, fra vores inderverden. Denne meditation begynder med at bevidstgøre…

Læs mere

AT GØRE STATUS

For at kunne overskue og strukturere erfaringer fra fortiden er det en fordel at være til stede i nuet. I denne meditation vejleder Martin i at gøre status ved kilometersten…

Læs mere

FEMKANTENS LANDSKAB

Vi mennesker er født med muligheden for at bevidstgøre oplevelsen af vores krop, vores åndedræt, de empatiske følelser der reflekteres omkring hjertet, bevidstheds- eller tankerummet og den altings foranderlighed som vi…

Læs mere

BREATH AWARENESS

Our breath, on the one hand, is a biological automatism. When we are born, we breathe in for the first time, and we die with the last exhalation. The breath…

Læs mere

AT GÅ INDAD FOR AT GÅ UDAD

Udgangspunktet for denne meditation er en vane de fleste af os deler, nemlig den at vi leder efter den meningsfylde vi alle ønsker os og har brug for, alene i…

Læs mere