Breathe with me

af Hanne Linde | | 20. februar 2020

Jeppe Hein painting Breathing Watercolours on paper.
Breathe with Me, an art project for the world by Jeppe Hein & ART 2030
Photo by Marek Kruszewski
Courtesy: Jeppe Hein

Breathe with me World

Breathe with Me are Breathing Watercolours

painted by the public that visualise the invisible –
our breath and the resultant relation between us –
reminding us to cooperate if we want to share this
world together today and in the future. Ideally it
will encourage people to conspire, as (lat.) con-
spirare means to breathe together.

So please breathe with me. Inhale. Hold. Exhale …

– Jeppe Hein

 

Breathe with Me i Central Park. Foto: Jan Strempel.

Hvis vi vender opmærksomheden mod New York den 25. september sidste år, så er Central Park set fra luften ikke helt som den plejer. En snoet formation, der lyser hvidt, bugter sig ned ad Center Road. Når man zoomer ind, opdager man mange hundrede meter hvide plader, der står side om side. De følgende dage udfyldes de med vibrerende blå lodrette påmalede streger. Det er den danske kunstner Jeppe Hein, som maler sit åndedræt, ligesom han har gjort det dagligt i de seneste 7 år. I disse sensommerdage inviterer han og en gruppe hjælpere tusindvis af mennesker til at male sammen med sig. Projektet hedder ”Breathe with me” Det er den største kunstevent i Central Park i årtier. Et initiativ, der knytter an til flere af FN’s verdensmål, heriblandt indsatsen i forhold til sundhed, trivsel og klima. Disse områder er truede. Mennesker, dyr og økosystemer presses. Overalt på kloden opstår der i disse år initiativer, der arbejder for at vende denne udvikling. Jeppe Heins er et af dem.

 

Han har selv mærket presset. Efter en årrække med udstillinger og projekter verden over oplevede han det, han selv kalder et burn-out. Han kunne ikke trække vejret ordentligt, fik angst, måtte sygemelde sig. Stoppe op. Lede efter en vej ind for at finde en vej ud, som han udtrykker det. Hans vej blev terapi, yoga og Pranayama (åndedrætsøvelser). Selv om redskaberne var gode, så kommer roen ikke bare af sig selv til et sind på overarbejde. Gentagelse, motivation og intention er fundamentale ingredienser. For at fastholde sin opmærksomhed for at have et anker i kroppen, begyndte Jeppe Hein at male sit åndedræt. Når hans hoved fyldtes med tankemylder og bekymringer, fokuserede han al sansning på luftens vej ind og ud af kroppen. Næse, svælg, brystkasse. Hvordan vejrtrækningens bevægelser mærkes i kroppen. Siddende ved skrivebordet med akvarelfarve, pensel og papir blev indåndinger og udåndinger til farvede linjer for ham. Nogle lange, andre korte. Nogle kraftige, andre forsigtige. En meditativ, nærmest seismografisk registrering opstod for at fastholde opmærksomheden lige nu og her. Dag efter dag, ark efter ark, tonede indåndinger og udåndinger frem på akvarelpapirerne.

Efterhånden begyndte Jeppe Hein at trække vejret ned i kroppen igen, og han begyndte atter på arbejdet i studiet i Berlin. Men strøgene fortsatte. Nu på vægge i gallerier og museer. Udført alene, sammen med andre og af andre. De bredte sig som ringe i vandet. Ringe som i september nåede både Central Park og FN-bygningen i New York.

Når jeg ser på billederne fra de dage, bliver jeg ”smittet” af smilene og nysgerrigheden. Børn og voksne. Joggere der lige er kommet forbi på deres daglige tur gennem parken, grupper af skoleelever der guides igennem med legende øvelser, politikere og andre offentlige personligheder bliver lige, når de står med penslen, den blå farve, den hvide flade og mærker indad.

Jeppe Hein og de mennesker, der er involveret i projektet, opfordrer via YouTube, Instagram og events verden over, mennesker til at deltage. På den måde bliver budskabet spredt. Overalt på kloden videregives disse unikke strøg. Mennesker stopper op, når de møder projektet. Om det er på skoler, i en park eller i FN-bygningen. Nogle ser undrende på, ryster måske på hovedet og går videre. Andre står i periferien og nogle mærker, sanser, ånder den luft, vi alle deler. Det samme gjorde eleverne på Maglegårdsskolen, da vi sluttede emneugen med at tage imod Jeppe Heins invitation og alle malede deres åndedræt. Den afrunding beskrives i 3. og sidste blog indlæg i denne miniserie om at blive ven med sin vejrtrækning.

 

Breathe with Me, an art project for the world by Jeppe Hein & ART 2030

Foto af Jeppe Hein og Breathe with Me i Central Park: Marek Kruszewski, Jan Strempel og Jeppe Hein Studio. Alle fotografier er publiceret med tilladelse fra Jeppe Hein.


 

Hanne Linde
er billedkunstner. Hun er tilknyttet Statens Kunstfonds huskunstnerordning og er tillige uddannet mindfulness underviser. Hun har lang erfaring med at undervise både børn og voksne og er ansat i Gentofte Kommune som konsulent i kreativitet, relationskompetencer og nærværstræning.
Hanne Linde afholder efter aftale med Jeppe Hein workshops i Danmark med afsæt i ‘Breathe with me‘. Se mere om Hanne her.