
I BOB MOORE’S FODSPOR #2
Underviser: Martin Guldberg
Team: Anne Rosenvold, Hanne Linde og Morten Winkler
Referat af anden kursusgang, torsdag 5.10.2023
Guidning 1:
Om øvelserne fra sidst:
Vi vil begynde med at tale om mulige virkninger af eller reaktioner på de øvelser, vi introducerede sidst. Dette gennemgår jeg først nu, da det ofte er bedst, at I har skabt jer lidt erfaring med øvelserne først.
Centreringsøvelsen kan laves på to måder:
Første del kan laves som en øvelse i sig selv – som en hjælp til at komme til stede i verden på en mere helhedsorienteret måde. Man tuner ind og kontakter hjerteplanet. Derefter kontakter man jordplanet og så hjerteplanet igen. Efterfølgende kontakter man det spirituelle plan over hovedet og hjerteplanet igen. Det hele gentager man nogle gange, hvorefter man slutter af med at hvile ind i en åben indstilling i hjertet. På den måde synkroniserer man de tre planer.
Vi kender sætningen: ”det kom fra hjertet”. Det betyder, at det, der er blevet udtrykt, kom fra et ægte sted. Vi kan via hjertet tune ind til noget dybere eller mere autentisk eller ærligt i os selv. Hvis vi for alvor får kontakt til hjerteaspektet, så går vi fra et ”enten – eller” orienteret perspektiv, som kommer fra et mere lav-emotionelt, mere modsætningsfuldt sted relateret primært til solar plexus, til et ”både – og” orienteret perspektiv, der er mere inkluderende, sammenføjende og med plads til det hele. Det er relateret til hjerteaspektet, hvor vi kan kontakte vores dybere behov. Hjertechakraet er i centrum af chakrasystemet. Det særlige ved hjertet er, at det både spejler nedad mod den fysiske virkelighed inklusive de mere instinktive lag i os, og samtidig spejler opad mod de højere aspekter i os. Der er via hjertet forbindelse til vores kvalitetsaspekter.
Jordplanet er der, hvor vi udfolder os i vores liv, og det er således relateret til det, som vi rent faktisk gør. Vi forsøger at forbinde den fordybede kontakt til os selv med det faktiske liv.
Derefter prøver vi at forbinde hjertet med det spirituelle niveau. På den måde arbejder vi med at væve de tre planer sammen.
Man kan, hvis man ønsker det, inddrage den anden del af øvelsen, som er mere meditativ. Her bringes nogle bestemte ord i spil, som man kan meditere på eller over. Hvis man f.eks. vælger ordet “sammenhæng”, kan man både blive trukket hen til de områder i ens liv, hvor der er sammenhæng. Man kan dog også blive trukket i retning af områder, hvor der ikke er sammenhæng. Eller man kan komme i kontakt med, hvad der kunne hjælpe med at skabe en bedre sammenhæng i ens liv – hvad der skal til for at skabe sammenhæng. Hvis der ikke er sammenhæng mellem de forskellige planer, så vil det typisk opleves som mindre helt. Mindre meningsfuldt.
Når man laver øvelsen, vælger man et af ordene. Når man fordyber sig i ordet og det, det fremkalder i en, kan man dog godt blive draget i retning af et eller flere af de andre ord, der var nævnt i forbindelse med øvelsen. ”Sammenhæng” kunne f.eks. drage én i retning af ”meningsfylde”, fordi der typisk er en større oplevelse af mening, hvis der er sammenhæng mellem disse tre planer eller bare i livet generelt.
Ordene peger i lidt forskellige retninger, men relaterer dog til forbindelsen imellem de tre planer, vi her arbejder med. Det er en dyb øvelse, som kan konfrontere os med hvor, vi ikke er ”i sync med os selv”, og den kan også hjælpe os med at skabe større sammenhæng, balance og en dybere synkronisering mellem de forskellige dele af os selv.
Den anden øvelse, vi gennemgik sidst, kaldte vi for ”Bukser”. Betegnelsen har jeg overtaget fra Helen Gamborg. Bob kaldte øvelsen for: ”Polarity exercise with the legs”. Her arbejder vi med to strømme i det æteriske. Den positive og den negative strøm. Det er ikke værdiladet. Det er polært ligesom elektrisk strøm. Vores energisystem er bygget op af polære strukturerer. Man genfinder også de polære strukturer kropsligt i form af henholdsvis et rummende og et gennemtrængende aspekt, som tilsammen kan skabe balance og styrke. Det kan sammenlignes med et bord, som besidder et gennemtrængende aspekt i form af bordben (den positive energi), der forbinder sig til et rummende aspekt i form af en åbning eller fatning i bordpladen (den negative energi). Kombinationen af de to apsekter på en balanceret måde giver en stærk sammenføjning, der kan være med til at bære bordet. Tidligere ville man måske betegne energierne som yang – yin eller som maskulint – feminint, men vi kan også sige plus – minus, eller positiv – negativ.
Vi arbejder med to punkter på den positive strøm: fodpunkter og hoftepunkter. Fra hoftepunktet går den positive strømme om på bagsiden af kroppen til skulderbladet, derfra til et punkt på skulderledet, videre op over halsen, ind over ansigtet, til pinealen og videre hen over hovedet til medulla, for til sidst at gå til et punkt under øret.
Vi arbejder også med kønsbenspunkterne, som er beliggende på den negative strøm. Den negative strøm løber fra indersiden af anklerne via punkter på indersiden af knæene op til kønsbenspunkterne og herfra videre op til halschakraet. Fra halschakraet løber strømmen ind gennem punkter i munden og op til pinealen.
Når man forsøger at afbalancere det polære system, som vi gør med denne øvelse, kan reaktionerne være meget forskellige. Der kan både være fysiske og psykologiske dimensioner knyttet til områderne. Erfaringen er, at man ved at arbejde med denne øvelse over tid skaber mere ro og balance i både krop og sind. Da øvelsen har nogle specifikke referenceområder, kan den bringe forskellige oplevelser frem. I forbindelse med kønsbenspunkterne kan det være relateret til leg, lyst, seksualitet og kreativitet, både i form af positive aspekter og i form af hæmninger, dvs. noget der ikke fungerer optimalt eller noget som ikke er fuldt integreret. Når vi laver øvelsen, inviterer vi til mindre hæmning ved at hæve gennemstrømningen i disse energistrømme i det æteriske. Derved skubber vi til de blokeringer, der måtte være der. De kan afgive information, og de kan også, når vi arbejder med en øvelse over tid, opløses og give en frisættelse både fysisk og psykologisk.
I dag er den første øvelse en trekantøvelse, som både er en polaritets og en centreringsøvelse.
Vi forsøger i øvelsen at opbygge en trekantsstruktur baseret på følgende tre punkter:
- ID-punktet. Individualitetspunktet ligger over hovedet. Det sanses der, hvor man når til, når man strækker armen helt lodret op over hovedet og bøjer håndleddet ind. Det rummer vores dybere individualitet. De kvalitetsaspekter, som vi er født med. Punktet står i kontakt med kvalitetsauraen – med det spirituelle. Punktet befinder sig cirka 30-40 cm. over hovedet.
- Et punkt ved siden af (på ydersiden af) hhv. højre og venstre fod. Lige under det niveau, hvor fodsålen berører underlaget. Der er ikke tale om æteriske punkter, men slet og ret punkter eller hjørner i en trekantsstruktur, som vi opbygger.
- Bundlinjen strækker sig mellem de to ovennævnte punkter ved siden af (på ydersiden af) fødderne. Den ligger lige under fodsålerne.
- Fra ID-punktet til midt på bundlinjen.
Øvelsesbeskrivelse:
Vi bygger en trekant op for at forholde os til nogle forskellige polære aspekter. Øvelsen kan give os indsigt i, hvordan det står til i forhold til disse aspekter i os selv.
- Først dvæler man ved ID-punktet i ½ til 1 minut.
- Så flytter man opmærksomheden i en lige linje ned til højre for kroppen til punktet ved siden af højre fod (på ydersiden af højre fod), hvor man dvæler ½ til 1 minut.
- Opmærksomheden bevæger sig derefter i en lige linje mod venstre til punktet ved siden af venstre fod (på ydersiden af venstre fod). Her dvæler man i ½ til 1 minut.
- Opmærksomheden bevæges i en lige linje op til venstre for kroppen tilbage til ID-punktet. Dvæl her ½ til 1 minut.
- Gentag 2. – 4. et antal gange.
- Mærk hele den trekant, du har skabt, og som du nu sidder inde i. Spænd af og vær åben. Giv lidt tid.
- Kontakt nu højre side af trekanten og mærk ind i, hvordan det forholder sig med yang-aspekterne i dig selv: klarhed, handlekraft, fasthed, det logisk-rationelle, gørens-aspektet. Giv tid.
- Kontakt bundlinjen i trekanten og mærk ind i, hvordan det står til med jordforbindelsen: nærvær, selvrealisme, realitetssans, forankring i det fysiske (grounding). Giv tid.
- Kontakt venstre side af trekanten og mærk ind i, hvordan det forholder sig med yin-aspekterne i dig selv: blødhed, sensitivitet, rummelighed, intuition, værens-aspektet. Giv tid.
- Mærk alle tre sider på en gang og mærk ind i, hvordan det forholder sig med balancen mellem disse tre aspekter. Giv tid.
- Slip ordene og mærk i stedet igen blot trekanten rundt om dig. Spænd af og vær åben.
- Mærk nu centerlinjen – linjen, som udgøres af linjen mellem ID-punktet og punktet midt på bundlinjen. Når du har kontakt med denne centerlinje: mærk hjertet. Tillad hjertet at være blødt og åbent. Hvil ind i hjertet – og gerne idet du samtidig har kontakt med den omtalte centerlinje. Spænd af. Vær åben.
De forskellige aspekter i øvelsen:
I øvelsen er der to forskellige polære aspekter:
Den højre side af trekanten relaterer til yang-aspekterne. Det man tidligere benævnte maskuline aspekter. De er ikke knyttet til det fysiske køn, men relateret til de maskuline aspekter i alle køn. Det er aspekter som klarhed, handlekraft, gøren, fasthed. Det logisk rationelle.
Den venstre side af trekanten relaterer til yin-aspekterne. Tidligere benævnt de kvindelige aspekter. De er ikke knyttet til det fysiske køn, men relaterer til de feminine aspekter i alle køn. Det kan være blødhed, væren, sensitivitet, intuition.
Det polære aspekt mellem yang og yin spejler sig også ind i elementerne i øvelsens afsluttende del: centerlinjen mellem ID-punktet og bundlinjen (denne centerlinje inddrager også hele rygsøjlen) kan beskrives som et yang-aspekt, mens hjertet, hjertechakraet eller hjertedimensionen kan beskrives som et yin-aspekt.
Bundlinjen er relateret til grounding-aspekter som: nærvær, realitetssans, selvrealisme, jordforbindelse.
Guidning 2 – Trekantsøvelse:
Det er bedst at have fodsålerne i gulvet til denne øvelse. Hænderne bør være adskilte. Øvelsen kan laves siddende på en stol eller alternativt stående.
Guidning 3 – Stående strækøvelse:
Introduktion til Chakraøvelse: Hara-hjerte-cirkulation:
Harachakraet findes ved at sætte den ene hånds pegefinger i navlen og lade langfinger, ringfinger og lillefinger ligge herunder (i kroppens midterlinje). Så sætter man den modsatte hånds pegefinger under lillefingeren. Der ligger harachakraet. Det er placeret fire fingre under navlen.
Hjertechakraet: træk en linje fra den nederste del af armhulernes underside på tværs af brystet. På midten af denne linje – altså på midten af brystbenet – ligger hjertechakraet.
Denne øvelse bør laves med adskilte hænder.
Cirkulationen:
- Kontakt hara (½ – 1 minut)
- Bevæg opmærksomheden i en lige linje på hudoverfladen op til hjertechakraet (man kan også bevæge sig inde langs forsiden af rygsøjlen imellem de to chakraer, hvis det føles bedre). Dvæl i hjertechakraet i ½ – 1 minut.
- Bevæg opmærksomheden ud fra hjertet – ud fra kroppen – og i en blød bue eller halvcirkel gennem auraen og ned til harachakraet. Dvæl i harachakraet i ½ – 1 minut.
- Gentag 2. – 3. i cirka 10 – 12 minutter.
- Slut i harachakraet. Spænd af. Vær åben.
Guidning 4 – Chakraøvelse:
Break-out rooms
Spørgsmål, erfaringer og vanskeligheder med øvelser.
Spørger 1: Der er to trin i trekantsøvelsen. Ét trin hvor man mærker alle tre sider på én gang og sidder med de aspekter, der knyttede sig til siderne. Ét trin hvor man sidder med hele trekanten på én gang. Jeg kunne tydeligt mærke forskel på de to trin, men jeg er ikke sikker på, hvori forskellen ligger?
Martin: Vi bygger først trekanten op. Arbejdet med trekanten som en geometrisk figur kender vi fra f.eks. den egyptiske mystik. Det er en gammel måde at arbejde på. Når vi ser på den måde, vi er lavet på som mennesker, går vi fra det mest konkrete, som er den fysiske krop og ind igennem de forskellige energetiske aspekter. Det æteriske, det astrale, det mentale og det spirituelle, som igen kan deles op i flere lag. De geometriske symboler relaterer til disse dybere lag. De geometriske symboler kan beskrives som en slags matricer for, hvordan de mere manifeste lag struktureres.
Effekten af en trekant er, at den drager os mod større balance. Samtidig er trekanten forbundet med lys. Man kan sige, at trekanten kaster lys på ting, og den drager os også imod kontakt med lys. Lyset er en endnu mere subtil dimension end de geometriske symboler.
Når vi har bygget trekanten op og mærker ind i aspekterne, sanser vi først den ene side, så bundlinjen og så den anden side. Vi har en ”fornemmelses-mærkning”, men vi har også en form for ”tænkende mærkning” som vi kan forholde os til. Når vi til sidst slipper ordene og bare sidder i trekanten, er det en mere intuitiv situation – som måske kan fremkalde en helhedsoplevelse, som fungerer lidt anderledes. Jeg tror, det er den forskel, du oplever.
Der er måske én side, der fylder lidt mere eller fornemmes fyldigere, tungere eller tyndere. Det er værd at være opmærksom på. Hvad er det for et aspekt? Det fortæller os noget. Når vi har sluppet ordene, og vi går over til at mærke hele trekantsstrukturen, slipper vi noget af den mentale, rationelle forståelsesramme og bevæger os ind i en mere værens-betonet eller intuitiv oplevelse, som fungerer anderledes.
Fra højre-venstre polaritet, som vi arbejder med i trekanten, går vi videre til et andet sted, hvor polaritet spejler sig, som er på den ene side centerlinjen ned gennem kroppen (yang-aspekt) og på den anden side hjertet (yin-aspekt), det vil sige maskulin og feminin i et andet setup.
Vi kan vi måske tale lidt mere om arbejdet med trekanten næste gang, når I har haft lejlighed til at arbejde lidt med den.
Spørger 1: Centreringsøvelsen – Hjerte, fødder, hjerte, ID-punkt: Jeg får meget flow oppe fra ID-punktet og ned. Jeg kan næsten ikke være i det. Det er ikke negativt, men intenst. Jeg er blevet i det og har tænkt, at det er interessant, og jeg bemærkede det ikke i dag med trekanten. Skal jeg blive i det, når det er intenst på denne måde?
Martin: Det er okay, det er intenst, hvis du ikke bliver bange for det. Der er noget, der strømmer ind fra det niveau. Så det ville jeg byde velkommen. Hvis du har den form for energi-indstrømning, skal du være opmærksom på grounding. Lav noget der forankrer dig i det fysiske. Du kan for eksempel gå en tur hver dag, hvor du har kontakt med kroppen og fødderne. Når der strømmer mere energi ind, så har vi mere energi at forvalte. Selv mindre ting kan skubbe os ud af balance, eller vi kan opleve, at vi bevæger os lidt hurtigere i verden eller verden bevæger sig hurtigere mod os. Mod slutningen af dette forløb vil jeg introducere en øvelse, vi kalder ”Den røde trekant”, som er en groundingøvelse. Måske kender du den allerede og kan bruge den.
Spørger 2: Det handler om en reaktion på den polaritetsøvelse, vi fik sidst. Jeg følte, den gik ind og løste nogle blokeringer. Den gik ind i noget, som er en grundpolaritet, en problematisk spænding mellem plus/minus eller maskulin/feminin, som knyttet til en grundspænding. Det, der kom, var velkendt. Jeg har haft spændingshovedpine og ondt nakken i lang tid og har arbejdet med det på forskellige måder. Men det blev forstærket af øvelsen. Er det sådan, at det har fået et skub, så jeg mærker det og det er blevet lidt værre, men at det er på vej mod, at opmærksomheden kan hjælpe det til at slippe, så jeg måske ikke skal bekymre mig om det?
Martin: Når vi arbejder på denne måde, er der en grundpræmis: Vi prøver at få erfaringer og at være vores egen autoritet i den forstand, at vi går med det, vi føler er rigtigt. Så det er under alle omstændigheder vigtigt, at du lytter til, hvad der opleves eller føles rigtigt for dig, og følger det. Knytter hovedpinen sig til Medullaområdet i nakken?
Spørger 2: Nej, det ligger længere ude på nakkekanten og på galdeblære-meridianpunktet.
Martin: Det er det, vi kalder ”side-Medullapunkterne”. Fra Medullapunktet til øreflippen har vi et energiflow, som hænger sammen med det, Bob kaldte den positive energistrøm. Den løber fra fodpunkterne og op på begge sider og kommer hen over de punkter, du peger på (den positive strøm er beskrevet grundigt tidligere i referatet). Det tyder på, at du ved at arbejde med polaritetsøvelsen aktiverer den positive energistrøm, selv om fokus er ved fødderne. Det skal helst ikke blive værre. Det kan være, at det skubber til det område, der har været spændingsfyldt, og at det over tid vil blive bedre. Men det er vigtigt, at du selv mærker, hvad der er godt for dig, og kun laver øvelsen, hvis det føles rigtigt.
Det også en polaritetsøvelse, som eksempelvis kan hjælpe i retning af at afbalancere hele det seksuelle og erotiske felt på en måde, så man føler sig mere hel i sig selv – mere seksuelt afbalanceret. Det betyder ikke at erotikken forsvinder, men at den vil komme fra et andet sted – fra et mere helt eller mere afbalanceret sted. Seksualiteten kan på den måde få en anden lejring. Vi ved, at hvis bunden af kroppen bliver åbnet mere op, kan det forløse spændinger i den anden ende – omkring nakken og hovedet. Tingene hænger sammen. Jeg vil anbefale, at du arbejder videre med øvelsen. Mærk ind i det og i, om det føles rigtigt for dig. Det skal ikke blive værre. På sigt skal det forløse sig eller åbne op i en eller anden form.
Spørger 2: Trekantsøvelsen belyste den samme tematik, som jeg oplevede i polariteten. Det var som om, der kom noget lys på låsningerne, lys på hvad de handler om, så det passer godt sammen.
Martin: Når vi taler mere om det, får jeg en fornemmelse af, at trekantsøvelsen vil støtte det du allerede har sat i gang med ”den nedre polaritetsøvelse”.
Spørger 2: Da jeg sad med fødderne i gulvet, så blev trekanten ikke ligesidet, men fik en smallere grundflade ved gulvet.
Martin: Tænk ikke for meget på trekantens udformning. Hvis det lykkes at skabe en trekant – og vi tilstræber enten en ligebenet eller ligesidet trekant – så er du på rette vej. Vi arbejder ikke i det fysiske, men i en anden dimension, så når blot punkterne ligger på ydersiden af fødderne, så er du på rette vej.
Spørger 3: Trekantsøvelsen. Er der en pointe med, at vi kun bevæger os den ene vej i øvelsen?
Martin: Ja. Der er en energistrøm, som går op på forsiden af venstre side og ned på bagsiden af venstre side, og en tilsvarende energistrøm, der går op på bagsiden af højre side og ned på højre forside. Når vi arbejder med energi, bevæger vi os derfor typisk ned ad højre side og op ad venstre side, da det er det mest naturlige i forhold til disse energistrømme.
Spørger 3: Hjerte-hara-øvelsen. Kan det være en fordel at kombinere den med vejrtrækningen, ligesom det jeg kender fra pineal-hara-øvelsen?
Martin: Øvelsen findes i begge versioner, men de virker forskelligt. I første omgang vil jeg anbefale at du prøver at gøre den uden at synkronisere med åndedrættet. Man får ofte en mere fordybet kontakt, når man gør det uden at synkronisere med åndedrættet.
Spørger 4: Chakraøvelsen – hvorfor laver man en bue ud fra kroppen og ind igen?
Martin: I denne øvelse forsøger vi at synkronisere hara og hjerteaspekterne. Vi bevæger os op igennem et transformationsområde, som ligger omkring solar plexus og i området mellem solar plexus og hjertet. Vi vil gerne understøtte denne bevægelse, fordi den er forbundet med mulig transformation af energi, og derfor bevæger vi os lige op igennem dette område på vej op til hjertet. For ikke at gå imod den bevægelse bevæger vi os ud fra kroppen, når vi bevæger os ned til hara igen.
Spørger 5: Den øvelse, vi lavede med ”bukserne”, havde en meget stor virkning på mig allerede første gang. Jeg mærkede, at der var elementer af skam og seksualitet og af lyst og seksualitet. Jeg kunne også mærke det i halsen. Siden har jeg haft kraftige drømme. Ikke ubehagelige, men meget om seksualitet med tiltrækning til både mænd og kvinder, og børn der er blevet sat til side og ikke har fået lov til at udfolde sig. I nat var der en hest, der stod bundet i en stald. Der sker meget med den øvelse. Jeg kan vælge at arbejde med det i terapi eller bare arbejde med øvelsen. Skal jeg blive ved med den samme øvelse, nu hvor vi har fået flere øvelser?
Martin: Ved polaritetsøvelsen ”bukserne” arbejder du med den negative strøm eller det vi kunne kalde minus-strøm. Den står i forbindelse med halschakraet. Når du har reaktionen i halsen, er det sikkert derfor. Herudover har halschakraet også med udtryk at gøre, så hvis du er i kontakt med noget, som er blevet holdt tilbage, vil det typisk også spejle sig i udtrykket og dermed i halschakraet. Nu får det tidligere tilbageholdte måske mulighed for at begynde at få et udtryk. Det, du beskriver omkring seksualiteten, er ikke usædvanligt. Der arbejder du med øvelsen ind i en afbalancering og frisættelse af både seksualiteten og det mere legende aspekt, som børnene sikkert repræsenterer. Når du drømmer om både mænd og kvinder, er det heller ikke overraskende, for vi arbejder både med vores egen positive og negative pol, og det er jo maskuline og feminine aspekter. Hesten er et instinktsymbol. Både hara og kønsbenspunkterne (sekundære chakraer til hara) har med instinktniveauet at gøre. Alle de drømmebilleder du beskriver taler ind i det. De kommer sandsynligvis, fordi du arbejder i det område. Du kan godt gå i terapi, men øvelsen i sig selv bearbejder også, hvad end det er for en hæmning eller problematik, der er i spil. Øvelsen bevidstgør over tid og kan frisætte.
Du spørger også, om du skal fortsætte med øvelsen eller lave andre øvelser. Når vi er færdige med forløbet, laver jeg et forslag til, hvordan man kan sammensætte et program. Hver enkelt af jer må afgøre, hvad der føles godt for jer. Mit råd er, hvis du har plads til en øvelse om dagen, at du veksler imellem dem. Nu har vi fire i spil, så man kan sige at du på fire dage kan nå alle fire og derefter repetere. Det er en måde at lære dem og virkningen af dem at kende på.
Hvis øvelsen med polaritet virker særligt godt, kan du også lave den hver anden dag, og de andre dage tager du så først den ene, så den anden og så den tredje og udforsker øvelserne, samtidig med at du giver prioritet til det, der er særligt aktivt. Følg dit hjerte, men vær også opmærksom på, om det er noget du føler for, eller om det er noget, du vil slippe for. Det siger jeg ikke specifikt til dig, men generelt. Hvis man mærker en tiltrækning til en øvelse og en afvisning af en anden øvelse, så er det ok. Nogle gange passer en øvelse ikke til en, og så skal man blot lade være med at lave den. Men jeg synes man skal prøve dem af, så man lige lærer dem at kende. Derefter kan man mærke efter, om det er fordi, man helst ikke vil have med det, der dukker op, at gøre – eller om det er fordi, øvelsen rent faktisk ikke rigtigt siger en noget.
Spørger 6: Trekantøvelsen og øvelsen med hara og hjerte. I begge øvelser fik jeg en brændende fornemmelse i hænder, fødder og ansigt. Det var ikke ubehageligt, men blev vældigt intenst. Jeg fik ingen billeder og sad bare og mærkede fornemmelserne. Hvorfor bliver det så intenst? Jeg kunne mærke hjertechakraet mere tydeligt, og det var lidt mere diffust i hara, men det, der dominerede, var en intens fornemmelse i hænder, ansigt og fødder.
Martin: Fødderne først. I den første øvelse arbejder vi med en grounding-linje. Der har vi kontakt til fødderne. Selvom vi ikke bruger fodpunkterne ligesom sidst, arbejder vi alligevel med fødderne og grounding. Det andet aspekt er hjertet og det, vi kalder armstrømmene, som berører både hjertet og håndfladerne. Hænderne står via armstrømmende i forbindelse med hjertet, og hænderne kan derfor også have med udtryk fra hjertet og udtryk i det hele taget at gøre. Sandsynligvis er det på den måde, hænderne er blevet aktiveret,
I hara-hjerte-øvelsen står hjertet i forbindelse med de strømme. Så den brændende fornemmelse har sikkert at gøre med, at du aktiverer den forbindelse. Hara er i øvrigt et sekundært chakra til rodchakraet. Det står på den måde i en vis forstand i forbindelse med fødderne, hvor du også oplever varme. Via hara arbejder vi i et mere instinktivt niveau og kobler det sammen med hjerteaspektet, som er anderledes. Jeg forestiller mig, at det er derfor, reaktionerne er som du beskriver.
Varmen i ansigtet, det tør jeg ikke sige noget om lige nu. Du kan prøve at lave øvelserne, til vi ses, og prøve at mærke efter. Jeg vil undersøge, hvad det med ansigtet kunne have med at gøre.
Guidning 5:
Tak for i aften.