
I BOB MOORE’S FODSPOR #4
Underviser: Martin Guldberg
Vært: Morten Winkler
Referenter: Hanne Linde og Anne Rosenvold
Klip af lyd og video filer: Morten Winkler og Jeanette Lykkegård
Mailansvarlig: Jeanette Lykkegård og Hanne Linde
Referat fra fjerde kursusgang, torsdag 16.11.2023
I aften vil vores indledende ”landingsmeditation” indeholde en træning i ”at samle opmærksomheden”. Til de øvelser vi laver, er det nødvendigt at kunne samle opmærksomheden om punkterne og chakraerne. Mange oplever at man i forsøget på at gøre det kommer ind i andre tankerækker, bliver distraheret og mister koncentrationen. Først lidt senere opdager man det og kan måske ikke huske, hvilket punkt man er kommet til, så man må starte forfra. Så det kan være en god idé at træne evnen til at holde koncentrationen.
Guidning 1:
Mange har sikkert prøvet øvelser med at samle opmærksomheden tidligere. I forhold til det arbejde vi laver, kan det være en god idé hver gang man træner bare at bruge 5 minutter på at træne opmærksomheden på denne måde, inden man laver de øvrige øvelser og praktikker, man har valgt at arbejde med. Træning i at bringe sig selv tilbage fra distraktion til et blødt, opmærksomt nærvær kan bevirke at man kommer langt dybere med øvelserne, fordi det bliver meget nemmere at holde koncentrationen omkring punkter og chakraer.
Guidning 2:
Om øvelserne fra sidste gang, virkninger og svar på spørgsmål:
Trekantsøvelsen fra session 2
De punkter vi laver på ydersiden af henholdsvis højre og venstre fod er fiktive. De er ikke punkter i det æteriske. De bruges til at opbygge trekanten. Det er ikke så afgørende om disse ikke-æteriske punkter er 5 centimeter ud fra fodens yderside eller f.eks. 35 centimeter ud fra fodens yderside. Vi kan med andre ord relativt frit vælge, hvor bred trekantens bundlinje skal være, og vi opbygger trekantstrukturen på en sådan måde, at vi kan sidde ”inde i trekanten”. Man kan nøjes med at lave øvelsens første del med opbygning af trekanten og tid til at være inde i trekantstrukturen som en selvstændig, afbalancerende øvelse. Man kan også vælge at inddrage ord (se beskrivelsen af øvelsen i referatet fra session 2), og hvis man vil nøjes med et enkelt ord til hver af trekantstrukturens sider, vil kerneordet for hver side være som følger:
Højre side. Yang: Fasthed.
Bundlinjen. Jordforbindelse: Nærvær.
Venstre side. Yin: Blødhed.
Levercirkulation
Video:
Når vi skal finde disse punkter, er det ikke helt præcist, hvis vi orienterer os ud fra placeringen af brystvorten, da brystvorten kan ændre placering i løbet af livet, fordi brystet med tiden får en anden form og størrelse (og f.eks. kan dreje lidt til den ene side). Det er derfor bedre at orientere sig ud fra midtpunktet af henholdsvis højre og venstre brysts øvre bredde (se video). Fra midtpunktet af brystets øvre bredde trækkes en lodret linje ned til underkanten af ribbenene (mere præcist det syvende ribben). På venstre side finder vi miltpunktet på denne måde, og på højre side kan vi med denne metode bestemme leverpunktets placering. Man kan massere disse punkter blidt for bedre at mærke dem og blive mere præcis om placeringen, inden man går i gang med øvelsen.
Når vi laver en øvelse, bringer vi mere energi til de æteriske strømme, som punkterne er en del af. Vi bringer opmærksomhed ind omkring områder, der måske ikke har været bevidste tidligere. Det er glædeligt men kommer også med en pris. Som regel er der en årsag til, at noget er ubevidst. I mange tilfælde fordi det er forbundet med et ubehag og derfor har været fortrængt. Et klassisk eksempel er vrede. Hvis der ikke var plads til vrede, da man var barn, måtte man undertrykke den. Det er så måske i barndommen blevet en vane, og man forsøger måske som følge deraf også som voksen at undgå vreden – man undertrykker den fortsat – og har som følge heraf heller ikke kontakt med den kraft og energi, som vreden rummer. Det er en begrænsning, idet vreden er en stærk energikilde, som kan transformeres til f.eks. klarhed, og energien kan bruges til f.eks. en sund manifestation af, hvad man kan være med til, og hvad man ikke kan være med til – til sund grænsesætning. Hvis vreden skal integreres, må den først opdages – f.eks. via øvelsesarbejde – og ofte også udtrykkes, og først efter eller igennem et sådant selvkonfronterende arbejde, kan vredesenergien integreres. Man skal lære at rumme og udtrykke energien på en konstruktiv måde.
Man kan i opvæksten have tillært sig en ubevidst strategi for at slippe for det ubehagelige, eksempelvis en strategi som f.eks. at påtage sig en “offerrolle” og blive ked af det og ikke være i stand til at handle. Måske fik man kun positiv opmærksomhed, hvis man var hjælpeløs, og derfor fastholder man denne strategi videre i livet. Når man bliver opmærksom på dette, forestår der et selvkonfronterende arbejde, hvor det gælder om på den ene side at se klart, hvordan det forholder sig, og at tillade de følelser, der er forbundet hermed, at komme frem. Processen begynder med accept af, hvordan det reelt er.
Vi har tillært os forskellige strategier for at overleve. Nu hvor vi er voksne, er de måske ikke længere hensigtsmæssige. Det kræver at vi opdager dem, før vi kan konfrontere dem, forstå baggrunden og integrere dem, så vi kan blive mere frigjorte. Det kan selvfølgelig dreje sig om alt muligt andet end vrede.
Der er naturligvis også et positivt feedback fra arbejdet med øvelser og meditative praktikker. Vi kan f.eks. opleve det i form af mere glæde i hverdagen eller at der strømmer mere energi ind i systemet eller at vi er mere i kontakt med en medfølende kvalitet eller en anden form for spirituel kvalitet som fred eller kærlighed. Det er glædeligt. Kontakt med det spirituelle er kontakt med et højere nærvær. Med f.eks. mere lys. Men samtidig medfører det typisk, at de sider i en, der ikke er forstået eller integreret, bliver belyst. Sider, der før lå hen i mørke. Jo mere spirituel kontakt – jo mere lys på os og i os – desto større mulighed er der for at se skyggesiderne, som C.G. Jung kaldte det. Det betyder at selv når vi har nærende og helende oplevelser, kommer der ofte et selvkonfronterende og integrerende efterarbejde. Vi kan kalde det en spiralisk proces, hvor vi forhåbentlig får mere og mere kontakt med noget, der giver os livsmening og samtidig må konfrontere og integrere dybere og dybere aspekter af os selv. Det er en interessant rejse, og jeg synes det er det hele værd, men det er ikke ensbetydende med at det altid er let.
Hvad gør vi, når der kommer mere energi?
Hvordan omsætter man den forøgede energi, som sådanne øvelser og meditative praktikker kan give? Når vi oplever forøget energi, kan vi opleve en frustration. Et pres i systemet. Vi har typisk nogle forskellige mønstre og strategier som kan spænde energien af, måder hvorpå vi afreagerer. For nogle er det sex, for andre f.eks. alkohol, mad, eller underholdning. Den ekstra energi, vi kan opnå gennem øvelsesarbejdet, kan forstærke vores mønstre. Sidste gang nævnte jeg Patanjali, som omtaler Samskaras. De spor, der er lejret i os som aftryk, fordi vi har repeteret vores mønstre igen og igen. Her ligger et bevidstgørelsesarbejde. Hvis man hver gang, der kommer mere energi, bruger en bestemt strategi for at afreagere og afspænde energien, er det i længden ikke konstruktivt. Her ligger endnu et selvkonfronterende arbejde, hvor det ikke-konstruktive mønster skal brydes, så man kan finde en ny og mere konstruktiv måde at omsætte energien på.
Leverstrømmen: Den kan for mange være provokerende at arbejde med, når man kommer dybere ind i en kontakt med leverstrømmen. Arbejdet kan bringe offerstrukturer op. Det kan bringe vrede frem. Det kan bringe ting fra fostertilstanden og fra fødslen op.
Miltområdet står i forbindelse med rigtig mange dele af energisystemet, da det er herfra energien fordeles. Leveren har udover med det emotionelle også med livskraften at gøre. Ordet kommer af: ”at leve”. På tysk: ”Leber” – ”leben”. På engelsk: ”Liver” – ”live”. Så i navngivningen af organet har man forstået, at det har med helse at gøre.
Om sygdom: For klarheds skyld vil jeg nævne, at der kan være mange grunde til sygdom. I New Age-terminologi kan det hurtigt blive til, at det er ens egen skyld, hvis man bliver syg, og at det er fordi, man har gjort noget forkert, så billedet på sygdom nærmest bliver, at det er en art ”straf” for de fejltagelser, man måtte have begået. Den tolkning tror jeg ikke på. Der kan være mange årsager til, at man bliver syg. Der kan f.eks. være genetiske og altså arvelige årsager til sygdom. Der kan være ting, der er sket i fostertilstanden, der kommer frem langt senere i livet. Sygdom kan komme som følge af miljøpåvirkninger. Påvirkninger fra kost og vores kulturs typiske levevis, som påvirker vores helse. Vi kan dog også udfordre vores helsetilstand, hvis vi går imod det, der er vores dybereliggende behov. Hvis vi på en sådan måde modarbejder os selv eller er i konflikt med os selv, så risikerer vi også at hæmme det naturlige energiflow i dele af det æteriske. Så vores levevis – også vores kost og motionsvaner osv. – har selvfølgelig også en betydning i forhold til vores helse. Det er dog ikke det samme som, at hvis man bliver syg, så er det fordi, man skal straffes for en fejl, man har gjort. Det er en tolkning jeg gerne vil, at vi bevæger os væk fra.
Uanset hvad det er, der har bevirket at man bliver syg, så handler det ligesom i alle mulige andre situationer i livet om at prøve at forstå sig selv, og gøre det der er konstruktivt i den pågældende situation. Livet er på den måde en læreproces – også når det gælder sygdom.
I er velkomne til at sende spørgsmål til næste gang.
Introduktion til chakraøvelse: Solar-plexus-halschakra-cirkulation
Solar plexus: finder man nogle centimeter under spidsen af brystbenet i det bløde område. De fleste har nemt ved at mærke det. Under solar plexus ligger en samling af nervetråde, som altså ligger lidt dybere i maven lige under mellemgulvet. I kampsport kan man forsøge at ramme solar plexus, for at få modstanderen til at tabe pusten.
Halschakraet: findes ved fordybningen kaldet halsgruben, mellem struben og brystbenet.
Solar-plexus-halschakra-circulation:
- Kontakt solar plexus (½-1 minut)
- Bevæg opmærksomheden op på forsiden af kroppen (eller på forsiden af rygsøjlen, hvis du arbejder på rygsøjlens forside med chakraerne) til halschakraet. Dvæl her ½-1 minut
- Bevæg opmærksomheden fremad ud fra kroppen og i en blød bue ned til solar plexus og dvæl her ½-1 minut
- Gentag 2. – 3. et antal gange
- Afslut i solar plexus. Spænd af. Vær åben for, hvad end der sker.
Guidning 3:
Guidning 4:
Break-out rooms
Spørgsmål, erfaringer og vanskeligheder med øvelser.
Spørger 1: Under cirkulationsøvelsen mellem solarplexus og hals stødte jeg på udfordringer med at finde halschakraet. Jeg var i tvivl, om kontakten skulle være uden på eller inden i kroppen. Jeg fulgte det, der føltes rigtigt. Der opstod tydelige fornemmelser fra solarplexus, en slags hul følelse, der bevægede sig opad mod hjertet. Fornemmelsen stoppede et sted i hjertet, og jeg fik det lidt skidt. Jeg kan genkende følelsen, fra jeg var barn. Jeg overvejede, om det kunne være noget gammelt, der bankede på for at blive set. Det skabte ikke smerte, blot en neutral følelse, men frygten opstod, idet jeg kender det fra tidligere. Samtidig tænkte jeg på, om det også kunne være en åbning?
Martin: Halschakraet kan (ligesom flere af de andre chakraer) kontaktes enten på forsiden på hudoverfladen eller på forsiden af rygsøjlen (lidt skråt opad bagud for halsgruben). Så man kontakter blot halschakraet, der hvor det føles mest rigtigt for en ud af disse to.
Med hensyn til din oplevelse tror jeg, det involverer både en åbning og en kontakt til gammelt stof. Du nævnte, at du ikke ved, om det er ubehag eller angst. Bevægelsen starter fra solarplexus og bevæger sig opad. Fra solarplexus til hjertet er der et transformationsområde, hvor energi – hvis den inddrages i en transformationsproces – kan forvandles fra et mere instinktivt emotionelt niveau til et mere empatisk niveau eller til såkaldt højere følelser som f.eks. glæde eller frihed. Hvis noget hæmmer denne transformationsproces, stopper energibevægelsen ofte ved solarplexus. Måske er der er en mulighed for, at energi, som har været holdt, kan bevæge sig op igennem transformationsområdet. Din oplevelse af det som potentielt farligt kunne være forbundet med, at det er ukendt eller forbundet med ubehag i forbindelse med oplevelser fra barndommen.
Jeg er i tvivl om præcis hvordan det forholder sig, men hvis transformationen lykkes, følger ofte en frisættende følelse som glæde eller frihed. Jeg tør ikke sige præcist, hvad der sker, men til næste gang kan du måske få mere information ved at lave øvelsen. Under de rette omstændigheder tror jeg, at det er noget, der åbner sig og tilbyder mulighed for integration og mere transformation. Det er mit bedste gæt baseret på dine oplevelser.
Spørger 2: I dag nævnte du håndpunkterne, og jeg har ikke hørt om dem før. Hvad er det?
Martin: Håndpunkterne er sekundære chakraer midt på håndfladerne, forbundet med hjertechakraet via de såkaldte armstrømme. Vi har ikke arbejdet med dem endnu, men vi har talt om dem tidligere i forløbet i forbindelse med en af deltagernes oplevelse af varme i hænderne i forbindelse med en øvelse. Disse punkter er kendt for deres forbindelse med hjertechakraets energi og spiller en rolle i energiudvekslingen med verden omkring os – med vores udtryk i verden.
Spørger 3: Jeg har en tilbagemelding på øvelserne, hvor jeg oplever fysiske forbedringer. Øvelserne virker nemme og effektive, og jeg føler, at der frigives mere energi. Jeg har lagt mærke til en øget sædproduktion og til forbedringer i forhold til hudproblemer og åndedrætsbesvær. En særlig måler jeg har viser en stigning i iltindholdet i blodet. Den meditative gennemgang får mig til at føle mig dybt afslappet og bekræftet. Jeg ser frem til, hvordan øvelserne vil påvirke min krop over tid.
Martin: Det er dejligt at høre. Når vi ser på “bukser”-øvelsen, der arbejder med polær afbalancering, kan den have en fremmende virkning på seksualiteten (bl.a. via kontakten til kønsbenspunkterne), så det seksuelle vågner mere, som flere i gruppen har bemærket og som det har afspejlet sig i f.eks. nogle af deltagernes natlige drømme. I forhold til “leverstrømmen” har mit fokus muligvis været mere på de psykologiske aspekter, men din beskrivelse fremhæver klart det sundhedsmæssige aspekt. Bob Moores observation af, at helbredsproblemer afspejles i “leverstrømmen”, indikerer at forbedring af cirkulationen påvirker helbredet positivt. Det, du deler, lyder godt, da det ikke kun afspejler, hvordan øvelsen fremmer cirkulation i det æteriske med de deraf mulige gunstige processer af psykologisk frisættelse, men også afspejler positive aspekter i forhold til sundhed. Der tilbyder sig en dybde i både de psykologiske og fysiske aspekter af denne praksis.
Nu introducerer vi solarplexus-halschakra-øvelsen. Den støtter med den transformationsbevægelse, vi tidligere beskrev, men ganske vigtigt understøtter den også vores evne til at udtrykke os. Når vi arbejder med leverstrømmen (eller andre øvelser), kan vi få kontakt med emotioner og følelser eller mere subtilt bare energibevægelser, og vi ønsker at hjælpe den enkelte med at give det, man kommer i kontakt med, et udtryk, da udtryk ikke bare understøtter f.eks. den tidligere omtalte transformationsproces, men også bringer os i en mere reel kontakt med andre mennesker og verden omkring os. Vi supplerer nu denne øvelse med en guidet, meditativ undersøgelse af sandhed/usandhed. Du nævnte, at døsighed opstod, da vi udforskede krop og åndedræt, og den form for døsighed kan være knyttet til den dybere afspænding, der kan komme, når vi forankrer os dybere i krop, afspænding og åndedræt. Den åbnende, afslappende del af øvelsen kan skabe en blød, helende atmosfære, der dog også kan føre til døsighed.
Hvis døsigheden derimod opstår under undersøgelsen af, hvor der er sandhed og usandhed i ens liv, kan døsigheden være en strategi for ikke at konfrontere sig selv – ikke at se, hvordan det forholder sig med sandhed og usandhed.
Spørger 4: Jeg har observeret en interessant oplevelse i forbindelse med leverstrømmen, især med reaktioner i skulderpunkterne, når jeg laver trekantøvelsen. Det involverede en fysisk og muskulær proces med skuldre, nakke og ryg samt taler ind i et terapeutisk arbejde. Jeg har virkelig fordybet mig i det, og det har været overraskende interessant. Så mit første spørgsmål er, om der er en forbindelse mellem leverstrømmen og skulderpunkterne?
Martin: Der er en sammenhæng, og den ligger i det, vi kalder den positive strøm. Selvom vi ikke har udforsket den fuldt ud, har vi berørt den i flere øvelser, f.eks. gennem kontakten til fodpunkterne, som er en del af den positive energistrøm, og ved arbejdet med skulderbladspunkterne, hvor den positive strøm møder leverstrømmen. Skulderbladspunkterne indgår altså i såvel leverstrømmen som den positive strøm, og de udgør derfor en slags styrkepunkter. Så ved arbejdet med leverstrømmen er der altså en forbindelse til den positive strøm og dermed til skulderpunkterne via skulderbladspunkterne.
Når du beskriver din oplevelse, tyder det på at du ikke alene inkluderer skulderpunkterne, som indgår i den positive strøm, men hele skulderområdet. Din nævnte terapeutiske erfaring antyder, at arbejdet med leverstrømmen måske påvirker det emotionelle felt, og det spejler sig i skulderområdet – eller vi kunne sige at det terapeutiske stof, du er i kontakt med, har forbindelse til skulderområdet – måske i form af at ”bære byrder”, at have været i situationer, hvor du skulle håndtere belastende og udfordrende situationer i livet. Giver det mening for dig?
Spørger 4: Det giver mening og dette kursus er med til at bringe mig videre og give mig mere forståelse. Jeg har en anden oplevelse, som gjorde indtryk. Du fortalte første gang, at alle vores oplevelser gemmes i det æteriske. Jeg var en del af en gruppe, der deltog i Jes Bertelsens streamede undervisning. I gruppen udførte vi en øvelse sammen. Det var en særlig øvelse, hvor vi berørte hinanden langs rygraden. Jeg følte mig ret dårlig på forhånd. Pludselig, mens personen arbejdede bag i nakken, skete der et kraftigt følelsesmæssigt udbrud. Der var masser af følelser, og min krop begyndte at ryste. Det samme skete ved hjertet, selvom personen arbejdede lidt uden for rygraden. Jeg synes virkelig, det var interessant, også terapeutisk. Det involverede noget traumatisk, og selvom der ikke kom ord eller direkte forståelse, kunne det påvirke mig på en særlig måde. Jeg ser det som et eksempel på, at noget lagret i det æteriske kan udløses og komme til udtryk på en særlig måde?
Martin: Op langs rygsøjlen er der flere typiske blokeringsområder, og når man arbejder med den healingøvelse, I arbejdede med, prøver man at komme gennem de områder og løsne op for eventuelle blokeringer. Typisk vil man kunne mærke de steder, hvor blokeringerne er, som en lidt klæbrig eller klistret følelse, når fingrene bevæger sig gennem området. Det er tale om noget energetisk, og det er selvfølgelig subtilt, men det kan typisk mærkes som en lille træghed, når fingrende går gennem det blokerede område. Hvis det lykkes for healeren at komme igennem området på en måde, så energien sættes i bevægelse, kan der sagtens komme et udtryk, som ikke er ord, men blot en lyd – sådan som du beskriver. Med leverstrømmen gælder det samme. Bob Moore har mange gange sagt, at vores oplevelser lagres i det æteriske, og når vi arbejder med leverstrømmen, er det et arbejde med en æteriske strøm, som både er forbundet til helse og til det emotionelle felt. Hvis der er noget traumatisk stof, du kommer i kontakt med, så vil det kunne komme til udtryk, og du vil kunne mærke det andre steder, som relaterer til det pågældende traumatiske stof, fordi energisystemet er forbundet. Det du beskriver med skulderpunkterne og skulderåget: det kan lyde som om det har med det foregående at gøre. Traumatisk stof eller emotionelt indhold. Vi kender alle det at trække skulderne op om ørerne og på den måde beskytte os mod noget, der har været svært at bære. Det kan lyde som det aspekt.
Jeg tror, vi i begyndelsen af forløbet talte om, at det æteriske er et givtigt sted at arbejde. Det skyldes dels, at vores livserfaringer er lagret der, men også fordi hvis det løsner i det æteriske, stråler det automatisk længere ud. Det æteriske står ikke alene i forbindelse med det fysiske, det er også forbundet med vores oplevelser og emotioner og står i forbindelse med de øvrige energilegemer (det astrale, det mentale, det spirituelle). Hele energisystemet er sammenhængende, og når vi arbejder med det æteriske, kan vi få meget ud af det, fordi det kan åbne dybere og dybere ind eller længere og længere ud, helt ud eller ind til en spirituelle kontakt.
Spørger 4: Jeg følte det med hjertechakraet, som om jeg mødte det på en ny måde, ude fra kroppen. Jeg oplevede også halschakraet på en anden måde, end hvis jeg havde udført mere indre øvelser eller cirkulationer. Oplevelsen føltes som noget nyt, og jeg tænker, at når vi går igennem chakraerne på denne måde (som i dag), bevæger vi os gennem det æteriske?
Martin: Det æteriske eksisterer både inde i kroppen og omkring kroppen og i og omkring alle celler i kroppen. Så selv om vi ofte taler om det som et lag udenpå kroppen eller lige omkring kropsoverfladen, er det mere komplekst end som så. Når vi kontakter det æteriske, for eksempel gennem en chakraøvelse af den type, vi har lavet i dag, hvor vi ikke involverer åndedrættet, kan vi opnå en anderledes kontakt, end når vi laver den type af cirkulationsøvelser mellem chakraer, der er synkroniseret med åndedrættet. Åndedrætsorienterede øvelser med chakraer (kanalisationsøvelser), som Jes Bertelsen (og også Bob Moore) f.eks. har præsenteret i mange sammenhænge, er rigtig gode. De her øvelser (som vi har lavet en af i dag) gør noget andet. De fører os ind i en anden form for kontakt.
Spørger 5: Jeg har lige været syg med hoste og har ikke kunne meditere. Under dagens øvelse med chakraerne var jeg ikke helt ”vågen”, men jeg kunne mærke, at øvelsen var gavnlig for mig. Kunne du repetere den for mig?
Martin: Vi sætter os med adskilte hænder og prøver at sidde i en god stilling og være afspændte, så vi får kontakt til os selv. Først mærker vi kroppen og forsøger at spænde af. Og så kontakter vi solar plexus, og lader opmærksomheden dvæle der 30-60 sekunders tid. Og så bevæger vi opmærksomheden på hudoverfladen (eller på forsiden af rygsøjlen) opad op over hjertet og op til halschakraet. Dvæler der i kontakt med halschakraet i 30 til 60 sekunder, og så bevæger vi opmærksomheden fremad – udad – væk fra kroppen og i en blød bue ned til solar plexus og dvæler her et halvt til et helt minut. Herefter gentager vi bevægelsen op til halschakraet, dvæler i halschakraet, går igen i en blød bue fremad ud fra kroppen og ned til solar plexus osv. Vi afslutter i solar plexus, fordi når vi laver cirkulationer, så prøver vi at slutte i det punkt eller det chakra, vi begyndte i. Det er i hvert fald det typiske.
Spørger 6: Ved den meditative øvelse med sandhed, der åbnede jeg mig dybt. Jeg var meget afspændt og følte en blød energi. Normalt har jeg følt spændinger og anspændthed, når energien stiger til hjertet, men i dag var det meget afslappet og behageligt. Jeg oplevede også stikninger i hånden og nogle energistrømme ud i venstre arm. Jeg synes det var interessant, da du nævnte noget med håndpunkterne og armstrømmene. Det føltes som noget sådant for mig. Jeg ville gerne høre mere om det, hvis du har noget at sige?
Martin: Når vi arbejder med hjertet på denne måde, forsøger vi at forankre os i hjertet for at opnå en dybere kontakt til os selv. Det er meget relevant, når vi undersøger sandhed og usandhed. Kontakten til hjertet og håndpunkterne er sekundære chakraer til hjertechakraet og er forbundet med det via armstrømmene, som vi endnu ikke har gennemgået. Det er derfor ikke overraskende, at der kan opstå en reaktion i håndfladerne eller håndpunktet, når man arbejder med hjertet.
Stikninger i håndpunkterne eller en oplevelse af en strømmen ud gennem armene kan være en reaktion på en sådan kontakt med hjertet eller et mere sandt niveau i os selv. Vi bruger hænderne til at udtrykke os med og til handlinger ud i verden. Hænderne er også ifølge Bob Moore forbundet med den del af hjernen, der styrer udtryk og tale. Uanset hvordan det er, så er hænderne ifølge Bob Moore forbundet med udtryk og handling. Vi tilstræber, at hjertet – som udtryk for noget dybere eller mere ægte i os – integreres mere i vores handlinger, og det, du mærker (strømmen ud gennem armen), kunne tyde på, at der er en bevægelse i retning af at inkorporere hjertet mere i udtryk og handlinger – at give plads til i højere grad at udtrykke din egen dybere sandhed.
Guidning 5:
Tak for i aften!