ET FRYGTLØST HJERTE

af Redaktionen | | 18. august 2019

A FEARLESS HEART

Thupten Jinpas bevægende bog om medfølelsens muligheder

Èn af de helt store hvirvler, som vi i disse år står midt i, er den der opstår i mødet mellem Østens og Vestens kultur.

På den ene side er det møde et sammenstød, et clash. Som vi ser det når de store religioner, i angst for globaliseringens forandringer, trækker sig baglæns ind i fundamentalistisk selvbeskyttelse. Eller når den kinesiske og amerikanske økonomi indleder en handelskrig.

På den anden side er det en massiv gensidig befrugtning som er særlig synlig hvor Østens viden om bevidsthedens væsen udveksler med Vestens naturvidenskabelige klarhed og forståelse for vigtigheden af at undgå dogmatik.

I september får Danmark besøg af en betydningsfuld skikkelse og personlighed indenfor denne udveksling når Dansk Center for Mindfulness er værter for Thupten Jinpa.

Jinpa er født i Tibet, vokset op og uddannet som munk i gelugpa-ordenen som han siden er trådt ud af, for, som han skriver, at få sin egen familie. Han er ph.d. fra Cambridge og har også hvad der svarer til en høj buddhistisk universitetsgrad, og han har i mange år været Dalai Lamas hovedoversætter til engelsk.

Han kommer til Danmark for at tale om, og holde workshop i, CCT, Compassion Cultivation Training, det undervisnings- og forskningsformat han har udviklet på Stanford University som han er tilknyttet. Workshoppen afholdes sammen med Nanja Holland Hansen fra Dansk Center for Mindfulness.

Baggrunden for CCT har han givet i bogen A Fearless Heart fra 2015 (Dansk oversættelse: Et frygtløst hjerte, 2015).

Evnen til medfølelse, til at mærke andres lidelse i sit eget system og derfra ønske at handle aktivt og hjælpende, er, skriver Jinpa i bogen, en medfødt kompetence. Som, ligesom vores medfødte mulighed for at lære at tale, kan støttes af en bevidst indsats.

’Et frygtløst hjerte’ er en intens, bevægende og velargumenteret opfordring til at arbejde bevidst med at kultivere medfølelse, og den rummer en beskrivelse af en lang række teknikker der støtter en sådan proces, beskrivelser som Jinpa underbygger med henvisninger til, især, den nyere neuropsykologiske forskning.

De praktikker bogen anbefaler, er først og fremmest holdningsbearbejdende, det vil sige de består af en lang række forskellige og inspirerende måder hvorpå vi, i stort set enhver situation, har mulighed for at flytte opmærksomheden fra emotioner og distraktioner til den naturlige medfølelse.

For at støtte og udvikle evnen til sådanne bevidsthedsskift anbefaler og beskriver bogen forskellige meditationsformer, først og fremmest de to der på sanskrit kaldes henholdsvis shamatha, koncentrativ meditation, og vipassana, vidnemeditation ( i bogen, der er befriende fri for fagtermer, kaldes det ’fokuseret opmærksomhed’ og ’meta-nærvær’, Meta-awareness).

Det er også en meget personlig bog, Thupten Jinpa er også afvæbnende ligefrem og ugarderet. Som når han fortæller om sin taknemmelighed mod den onkel der tog sig af ham og hans søskende da de i en alt for tidlig alder var blevet forældreløse. Eller når han beretter om lidelser på børnehjemmet. Og på den sødeste måde tilstår at han som tibetaner og munk voksede op med meget lidt berøring og derfor gik ind i ægteskabet med en vesterlænding uden denne basale færdighed. Hvad der fik hans hustru til at efterlade en bog, ’Kunsten at omfavne’, til ham på badeværelset. ’Og det hjalp’, skriver Jinpa.

 


Du kan se mere om arrangementet med Thupten Jinpa hos Dansk Center for Mindfulness, klik her.