ET INDRE STÆVNEMØDE

En kropsskanning med Hanneli Ågotsdatter

LYDFIL · Varighed: 28 min

’En kropsskanning er’, siger Hanneli i denne session, ’et personligt laboratorium.’

En mulighed for, ved at lytte ind mod kropsrummet og åndedrættets rytme, at bevæge sig imod hvad der her kaldes et ’stævnemøde mellem nærværet, åndedrættet og kroppen’.

I denne liggende kropskanning – der også kan udføres siddende eller stående – bliver vi ført fra fødderne og op gennem de store muskelgrupper frem mod en helhedsoplevelse af kroppen.

Opmærksomhedens bevægelse ledsages hele tiden af åndedrættet. Undervejs får vi billeder som kan støtte en bevidsthed der sammenfører kropsligt nærvær, selvomsorg og åndedræt. 'Forestil dig at fodsålerne ånder', siger Hanneli. 'At knæene indsuger næring og vitalitet fra vejrtrækningen.'

Kropsskanningen er den indledende og grundlæggende form for nærværstræning i det forskningsbaserede otte ugers program mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR).

Selv om kropsskanning er en mulig vej mod velbefindende er det ikke altid en nem vej. Jon Kabat-Zinn, som er arkitekten bag MBSR, har om sin egen introduktion til kropsskanning fortalt:

"Èt af de mennesker der inspirerede mig til at udvikle MBSR-versionen af kropsskanning, John Hover (1920-2008) havde været rumingeniør før han blev meditationslærer. Han underviste i en tradition grundlagt af burmeseren U Ba Khin som regnes som én af det 20. århundredes største specialister i vipassana,vidnemeditation (S. N. Goenka var en anden af hans elever).

Jeg mødte John Hover på et retreat i 1973.

Vi havde afgivet det løfte at vi ikke ville bevæge os i flere timer i træk, og for mig var det at strække min tålmodighed til det ekstreme. Det bragte mig ansigt til ansigt med smerteniveauer af en intensitet jeg aldrig havde oplevet før - og med øjeblikke af rumlig frihed fra smerte inde midt i det skrigende fysiske ubehag.

Noget af det jeg forstod på det retreat, var at mennesker, hvis smerte ikke bare ville høre op hvis de rejste sig og gik ud af meditationen, havde muligheden for, gennem denne ubevægelighed koblet med åndedrætsbevidsthed, at nå frem til virkelig lidelsesfri øjeblikke."

Selv om kropsskanning som vi kender den i dag – og som Hanneli præsenterer os for en variation af i denne guidning – ikke har været udført nøjagtig sådan i den tidlige buddhisme, mener forskere at den bygger ret direkte på det tredje trin i den buddhistiske kanons instruktion i mindfulness, nemlig iagttagelse af åndedrættet.

Vi håber at disse nuanceringer kan danne en meningsfuld baggrund. For det som er det væsentlige: Din egen erfaring af din egen krop.

'Lyt ind mod kropsrummet og åndedrættets rytme,' siger Hanneli.

'Vi skal ikke noget bestemt. Dette er ikke en præstation – for der er ikke noget at præstere. Der er ingen udefra satte mål. Det drejer sig i stedet om det åbne, uambitiøse, nysgerrige nærvær.'

LYT TIL MEDITATIONEN HER:
Hanneli

Hanneli Ågotsdatter

er cand.arch., psykoterapeut og meditationslærer.
Hanneli etablerede Kontemplation i 2010 og er platformens daglige leder.
Hun er tilknyttet Center for Systems Awareness i Boston og leder den kontemplative del af centerets uddannelsesprogram.
Sammen med Martijn van Beek er hun ansvarlig for Mind&Life Europes internationale retreats for unge forskere.
Hun er en del af Foreningen Børns Livskundskab.
Hanneli er fast underviser på Vækstcenteret og modtager praksisvejledning af Jes Bertelsen.