JYSK-INDISK LINSESUPPE
af Mikkel Strandbygaard | SMAG | 29. juli 2021
Måske kan man kalde dette en cross-over ret – inspireret af den klassiske indiske linsesuppe, kreativt modificeret af det blide vestjyske temperament. 😉
Det overraskende element i denne suppe er den fremtredende kardemommesmag. Her i Skandinavien forbinder vi ofte kardemomme med kager og søde ting. I denne ret derimod fremkalder krydderiet østens aromatiske smagsunivers. Godt bakket op af ingefærens skarphed. Samtidig har suppen en mildhed og fylde der gør den velegnet til selv det mest traditionelle jyske middagsbord. Sidstnævnte er afprøvet flere gange her på gården, på både yngre og ældre generationer.
Herunder får du opskriften med måleforhold til 4 personer.
Ingredienser:
3-4 skalotteløg
4-5 stænger selleri
750g gulerødder
4 kartofler
380g røde linser
1 lille chili
2-3 tsk kardemomme
Ingefær – efter smag (jeg bruger en del)
1 bundt frisk koriander
1 1/2 liter grønsagsbouillon
1 spsk tomatpure
Salt og peber
Til servering:
Creme fraiche
Frisk koriander
Ristede græskarkerner
Fremgangsmåde:
Hak løg, selleri, chili og ingefær, og svits det hele i en gryde med oliven- eller kokosolie og kardemomme på middel varme.
Tilsæt tomatpure under omrøring.
Kom herefter grønsagsbouillonen i og tilsæt gulerødder, kartofler og linser.
Lad suppen småkoge i ca. 30 min.
Tilsæt hakket frisk koriander inden suppen blendes.
Giv retten en tur med stavblenderen – hold gerne lidt igen så der er nogle ‘chunks’ af grønsager tilbage.
Server suppen med creme fraiche og lidt frisk koriander på toppen, samt et drys græskarkerner for de som ønsker det.
Det kan anbefales at eksperimentere med magtforholdet mellem de forskellige ingredienser og finde den komposition der passer bedst til indre og ydre vejrforhold og temperament.
Velbekomme!
Mikkel Strandbygaard
er køkkenchef og kok på mange af Kontemplations arrangementer og retreats. Han er også vores aktiv i kulisserne bag hjemmesiden. I sin hverdag uden for Kontemplation er han arkitekt og møbeldesigner.
Mikkel er optaget af bæredygtig grøn madlavning med inspiration fra det italienske køkken. Han dyrker sine egne grønsager, svampe og mikrogrønt.
Se mere om Mikkel på Vildræv Køkkens instagramside⋙