KÆRLIGHED OG FORDYBELSE

af Hanneli Ågotsdatter | | 25. juli 2020

Hanneli og Peter

For et par uger siden afholdt vi i Kontemplation, på strandgården Øster Løkke ud til Vesterhavet, vores første retreat for par, ’Kærlighed og fordybelse’.

Det var et forløb Peter og jeg i mange år havde taget tilløb til. Et retreat for par er et stort ansvar og meget anderledes end at undervise andre grupper. Når man som underviser sidder overfor kærlighedspar som har vist én den tillid at komme, så sidder man ikke alene overfor de mange enkeltpersoner, men også overfor det kraftfelt som udgøres af kærlighedsrelationerne.

Det er en glæde at kunne skrive at for os blev ’Kærlighed og fordybelse’ en stor oplevelse af fem dage med meget kærlighed og intensitet.

Vi vidste på forhånd at hvis dette gik godt, var det en vej vi ønskede at fortsætte ad. De udviklingsmuligheder der ligger i at arbejde med kærlighed, seksualitet, nærvær og kreativitet samtidigt, er så store at vi brænder efter at udforske dem videre.

Når jeg skriver dette, er det også henvendt til de vi ikke have plads til, for at fortælle jer at vi vil gentage forløbet næste sommer, sandsynligvis i juli måned. Vi er lige nu midt i planlægningen, datoerne vil vi lægge ud på vores hjemmeside i løbet af august.

Hvad Peter og jeg særligt havde glædet os til at kunne udforske sammen med deltagerne og vores værtspar, Hanne og Morten, var den balance der kan opstå mellem kærlighed, seksualitet og nærvær. Og videre hvordan den balance kan rettes udad, som et overskud der kan strømme mod eventuelle børn, familie og omverdenen i det hele taget.

Vi begyndte hver dag med siddende meditation, forskellige slags yoga, en kropsskanning og en skrivemeditation.
Disse formiddage var stille, beregnet til indadvendt fordybelse.

Man kan i et kærlighedsforhold ikke skille selve forholdets udvikling fra parternes vækstproces hver for sig. Derfor denne todeling af dagen hvor formiddagen var beregnet på at give plads til den enkeltes proces. På at muliggøre at man kunne lande i sig selv, i sin krop og i sit følelsessystem, for derfor at kunne mødes med partneren og fordybe relationen.

I frokostpauserne fik parrene ’lektier’ for som kunne udføres på værelserne eller i naturen, opgaver omkring tantra (et ord der i vores pædagogik dækker sammenvævningen af kærlighed, nærværstræning og seksualitet) eller andre sanselige aspekter af samvær mellem kærlighedspartnere.

Eftermiddagen rummede forskellige kreative, legende og dialogiske kontaktøvelser.

Og så var der en del stilhed, både under nogle af spisesituationerne og i et enkelt helt stilhedsdøgn. For at give plads til også den ordløse kærlighed.

Og til den fordybede oplevelse af vores køkkenchefs, Mikkels, kærlighedsmåltider.

’Kærlighed og fordybelse’ er for par der vil hinanden, og sådan var det med denne vores første gruppe. Det var så smukt at mærke hele varmen og fylden. Og at mærke hjertemodet til at møde og arbejde med også de vanskeligheder som er alle forholds uundgåelige bagsider. Som måske, hvis de inviteres ind i relationen, bevidstgøres og integreres, kan vise sig at være afgørende vigtige ressourcer.

Alle øvelser på et sådant retreat udfører man med sin partner. For de fleste par gjaldt det at i hvert fald den ene havde en regelmæssig meditationspraksis, og at alle havde en interesse og nysgerrighed i forhold til kontemplativ praksis.

Det viste sig at være et godt udgangspunkt: Det er ikke nødvendigt at begge har meditativ erfaring, så længe der er gensidig respekt og kærlighed kan det være en stor glæde at besøge hinanden indre værksteder.

Vi glæder os til næste sommers ’Kærlighed og fordybelse’.

 


Hanneli Ågotsdatter
cand.arch., meditationslærer og psykoterapeut.
Hun er Kontemplations daglige leder og underviser på retreats i Danmark og udlandet.
Hanneli bor på Vækstcenteret og modtager sin praksisvejledning fra Jes Bertelsen.
Hun lever selv i en vekselvirkning mellem et udadrettet arbejdsliv og tilbagetrækning i længere retreats.