Retreat og rødbeder

af Celinah Malue Jakobsen | | 23. marts 2020

Celinahs rødebedesuppe

I de her dage, hvor mange af os er  hjemme, er det måske tid til at eksperimentere med en klimavenlig ret som denne rødbedesuppe. Når man hører ordet rødbedesuppe, kommer de fleste måske til at tænke på den lidt tunge russiske borsjtj suppe. Men dette er noget ganske andet. Det er en vegansk suppe med både sødme, varme og en dejlig krydret smag af blandt andet koriander, spidskommen og cayennepeber. Samtidig kan man nyde synet af den utroligt smukke bordeaux farve, rødbeder har. Det er her, jeg kan forundres over naturens enestående kreativitet, også når det kommer til farver.

Man har kendt til dyrkning af rødbeder i mere end 3000 år, og har man en køkkenhave, er den ikke sjældent at finde dér. Som barn husker jeg, at vi selv syltede rødbeder, og syltede rødbeder er nok det, mange forbinder med rødbeder for år tilbage. I dag er anvendelsen heldigvis blevet meget bredere, og udvalget af opskrifter vokset betragteligt. Rødbeder kan nemlig gøre os rigtig meget godt. De er blandt andet gode for vores hjerne og blodtryk, og de hæmmer inflammation. Videre gavner de fordøjelsen og vores fysiske præstationsevne. Også her kan jeg fyldes med forundring og taknemmelighed over, hvor viseligt naturen er indrettet, og hvor meget vi får forærende fra jorden.

Suppen er fyldig og giver en god mæthed. Serveret med brød og måske en let salat udgør den et fint måltid. Det er en af mine yndlingsupper, og jeg vender tilbage til den igen og igen. Jeg har lavet den til kursisterne på retreats og kurser, og den plejer at falde i god jord. Særligt fordi den måske overrasker lidt med kombinationen af kandiseret ingefær og gedefeta som topping.

Suppen er inspireret af kogebogen ”Suverænt sundt” af Sonja Bock og Tina Scheftelowitz.

Ingredienser:

700 g rødbeder
100 g løg
1 fed hvidløg
2 tsk god olivenolie
½ tsk stødt kanel (jeg har opdaget, at man skal være påpasselig med doseringen af kanel angivet i den oprindelige opskrift, da smagen hurtigt kan blive gennemtrængende)
2 tsk stødt allehånde
1 tsk stødt koriander
1 tsk stødt spidskommen
½ tsk cayennepeber
9 dl god grøntsagsbouillon
100 g røde linser
1 spsk frisk citronsaft
20 g syltet ingefær (her kan du eventuelt bruge Urtekrams kandiserede ingefær og skære den i mindre tern, for ellers kan smagen godt blive lidt for dominerende)
Bredbladet persille
Fetaost (jeg plejer at bruge Kirks gedefeta, som egner sig godt til suppen, men almindelig feta kan også anvendes)
Salt

Fremgangsmåde:

Skræl rødbederne og skær dem i grove tern. Jo mindre tern, jo kortere kogetid.
Pil løget og skær også det i mindre stykker. Hak hvidløget.
Steg krydderierne kort i olie, tilsæt løg og hvidløg, og steg videre nogle minutter under omrøring.
Tilsæt rødbederne og steg videre nogle minutter.
Tilsæt linser og bouillon og lad suppen simre i ca. 45 minutter, eller til rødbederne er møre.
Blend suppen, og smag til med salt og citronsaft.
Server med ingefær, persille og smuldret feta.

Velbekomme.

 


Celinah Malue Jakobsen
er kommunikationsansvarlig for Kontemplation på de sociale medier.
Hun er psykomotorisk terapeut og yogalærer, og underviser i blandt andet i yoga og meditation. Hun har været med som medunderviser på flere af Kontemplations retreats. Celinah har, med baggrund i en mangeårig erfaring med meditation, arbejde med kropsbevidsthed og retreats, en særlig interesse for, hvordan vi kan inddrage naturen i dette arbejde, samt hvordan vi kan kultivere mere compassion for os selv og andre. Læs mere om Celinah HER.