‘SPIRITUALITET I VOR TID’ – Ny bog af Jens-Erik Risom

af Hanneli Ågotsdatter og Peter Høeg | | 5. december 2020

Blogindlægget er indlæst af Morten Winkler.

 

Indblik Bøger 2020.

Jens-Erik Risom, Satyarthi, har bag sig et livs beskæftigelse med personlig praksis og retreats – og hvad der må nærme sig 40 års pædagogisk erfaring.

Han er tilknyttet Vækstcenteret, har arbejdet tæt ved Jes Bertelsen, og har været og er i en træningsproces med ham.

Og så har Jens-Erik Risom – hvad der er vigtigt for en bog som denne – erfaring fra ophold i, og besøg på, flere spirituelle fællesskaber i Danmark og udlandet.

Og han har skrevet både lærebøger i meditation og menneskelig udvikling.

Denne omfattende ballast af træning, eksistentiel erfaring og formidling har han nedlagt i denne  bog der sammenfatter store dele af det der kaldes Vækstcenterpædagogikken: Den særlige måde hvorpå der på og fra Vækstcenteret undervises i individuel fordybelse, kollektiv empati og etisk ansvarlighed.

Den meget specielle opgave som centeret – og ’Spiritualitet i vor tid’ – har sat sig, er på den ene side at vise at spiritualitet kan trænes fri af religiøse dogmer. Og, på den anden side, at fraværet af dogmer ikke betyder at dybden og forbindelsen til den spirituelle tradition tabes.

Teksten forholder sig nært, loyalt og præcist til Jes Bertelsens undervisning og forfatterskab.
Den er indvævet med mange, omhyggeligt udvalgte, citater fra Jes’ bøger. Men er alligevel sin egen.

’Spiritualitet i vor tid’ er også en manual, en brugsbog. Med mange øvelser og konkrete handlingsforslag. Med information, beskrivelser og kort over mulige udviklingsforløb og med vejledning i hvordan man kan forstå og beskrive de mange dimensioner der langsomt kan åbne i meditative udviklingsprocesser.

You can’t beat experience. Intet slår erfaring. Man har ved læsningen fornemmelsen af at bag teksten ligger en – sikkert ofte dyrekøbt – erfaring som forfatteren har et oprigtigt – og også medfølende –  ønske om at give videre på en måde vi alle skal kunne forstå.

Bogen er lækkert og vægtigt – hvis vi må bruge de ord – tilrettelagt af Ninni Sødahl. Når man holder den i hånden, udstråler den allerede ved sin stoflige fremtræden sin tyngde, omhu, æstetik og indholdsrigdom.

Den er poetisk og præcist illustreret af Maibritt Larsson, man får lyst til at have de smukke figurtegninger forstørret til plakater.