DEJLIG ER JORDEN

Guidet meditation med

Lydfil · 22 min

 

Denne meditation er, fortæller Jeanette indledningsvist, inspireret af Jes Bertelsens bog Dejlig er jorden.

Dejlig er jorden blev skrevet med tanke på børn og unge, for at foreslå dagligdags nede-på-jorden meditationer som på en konkret måde kunne anskueliggøre at vi hører sammen med hele planeten og alt dens liv.

Jeanette tager i dette tilfælde, som også Jes Bertelsen, udgangspunkt i oplevelsen af tyngdekraften. Hvorefter hun peger skiftevis ind i kroppen og ud mod omverdenen. Hun foreslår snart detaljesansninger af åndedræt og fordøjelse, snart breder hun perspektivet ud til landbrug og fødevarer.

Den omfattende tematisering af klimaforhold og globalitet vi oplever i disse år, er på den ene side helt nødvendig og positiv.

På den anden side hælder den til alene at pege på ydre forhold. Hvad der kan give det indtryk at bare vi sparer, bare vi mindsker vores udledning, bare vi omfordeler, så løser vi de internationale problemer.

Herved kan vi risikere at overse de dybereliggende grunde til ubalancerne. Vi får godt nok sagt at vi forbruger tankeløst. Men ikke spurgt: Hvorfor? Hvorfor tankeløsheden? Hvad stammer den fra?

I denne guidning – og i Jes Bertelsens forståelse af eksempelvis klimakrisen, som den blandt andet er udtrykt på Vækstcenterets ressourceside der rummer lydfiler med Bertelsen – peges der ind mod de indre forhold, de steder i enhver af os hvor vi har mulighed for direkte at mærke vores forbundethed med kloden og hinanden.

Den ydre ubalance, det være sig i forholdet til ressourcer eller i vores relationer, vil have et indre tilsvar. At oprette den ydre balance, at behandle medmennesker og alle levende væsner med omsorg, må gå hånd i hånd med omsorgen for en indre balance. I os selv og andre.

En meditation som denne peger på denne omsorg – og foreslår en vej til den.

 

Jeanette Lykkegård

er antropolog og har skrevet ph.d.-afhandling om livs- og dødsprocesser blandt den shamanistiske befolkningsgruppe tjuktjerne som lever i det østlige Sibirien.

Jeanette underviser på antropologisk avdeling ved Institut for Kultur og Samfund på Århus Universitet.
Hun er en del af teamet bag Kontemplation, hvor hun er underviser og programkoordinator ved flere kurser og retreats.
Hun modtager undervisning og praksisvejledning af Hanneli Ågotsdatter og Peter Høeg.

5 Comments

 1. Helge Granum den 26. januar 2024 kl. 02:45

  Kære Jeanette – tak for en forunderligt bevægende guidning!— berigende at høre Jes’ oplæg formidlet på denne måde – klodens og vore kroppes kompleksitet og intense forbundethed!!

  Og så opdagede jeg pludselig noget for mig overraskende —
  Lidt svært at forklare. Men jeg begyndte at høre din lavmælte stemme som et subtilt ekspressivt instrument—- som samtidig med ordene også spillede hjertets budskab direkte, ordløst- direkte fra hjerte til hjerte——og tættest i de energiladede vågne stilheder. – Måske var det som en lavmælt shamanfløjte under et intensivt ritual.—-
  Og hvad skete der i mit hjerterum ?—- hm- ja, også jeg følte taknemlighed og medfølelse —-og jeg noterede😏at mit hjerte bævede- og at der trillede nogle tårer—-
  Så: tusind tak for “musikken”🙏

 2. Kaja den 16. januar 2024 kl. 11:59

  Kjære Jeanette
  Takk for å dele din resonans- jeg vil også gjerne si at det erfares som en viktig, en vedkommende øvelse, og din fine guiding virket åpnende.
  ❤️

 3. Kaja Storeide den 15. januar 2024 kl. 17:29

  Kroppsklodesirkulasjon
  Puste inn, puste ut
  Øve forbundethet

  Hva merkes i hjerterommet?
  Ikke kun takknemlighet og medfølelse
  Ubalansen merkes, å merke den dype ubalansen gjør vondt, urettferdigheten i den skjeve fordelingen huskes
  Så altfor mye frukt og grønnsaker ankommer min vinter, fra steder på kloden hvor dyrkerne og plukkerne i sin årstid sitter igjen med lite, noen sulter
  I hjerterommet merkes ubehag, skyld, skam, avmakt, sinne, sorg…
  Hjertet rommer det hele, samtidig
  Slik møtes kropp og klode og sirkulerer i forbundethet
  Akkurat nå

  Takk🌱

  • Avatar photo Jeanette Lykkegård den 16. januar 2024 kl. 11:26

   Kære Kaja,
   Hjertelig tak for at dele med os, hvad du mærker i hjerterummet.
   Dine ord vækker i høj grad genklang, og det opleves værdifuldt for mig, at du sætter ord på hvordan det ubalancerede erfares, og rummes, i hjertet hos dig. Tak for at praktisere med os.
   Hjertelig hilsen, Jeanette /Kontemplation

   • Birthe Aagaard Juul den 29. januar 2024 kl. 19:41

    Kære kontemplationsteam
    Hjertelig tak for at have modtaget alle de fine meditationer i hele januar måned. Det har været til stor glæde og inspiration for mig. I flere år har jeg haft den samme meditations prakdis med at gå dybt i mig selv, men den kan jeg desværre ikke længere tåle idet jeg på 9 måned lever med en kundalinirejsning (har netop drømt at jeg snart skal føde). Jeanette Lykkegårds mefitation har jeg prsktiseret hver dag og det tror jeg også jeg vil gøre fremover. Den passer så godt til mig. Håber meditationerne bliver liggende. Fantastisk tak!
    Alle meditationer har været spændende og jeg har glædet mig til dem hver dag.

Efterlad en kommentar