Martin lægger her vores fødder, vores balancesans og vores jordforbindelse under et kontemplativt mikroskop.
Vores fødder er komplekse. For at sige det mildt.
Der er mere end 20 knogler i hver fod, mere end 30 led og mere end hundrede muskler, ledbånd, sener og bindevævsstrukturer.
For slet ikke at tale om nervebanerne og deres massivt indviklede forbindelser med vores hjerne og balancecenter, vestibularis.
I denne øvelse stiller Martin skarpt på føddernes betydning for vores kontakt til jorden. Gennem en opmærksomhedstræning der glidende gennemgår føddernes forskellige områder.
Mærket på denne måde kan fornemmelsen for fødderne åbne sig så vi får mulighed for at detalje-opleve dem.
Vi opfordres igen og igen til at møde fødderne og deres kontakt med jorden med nysgerrighed.
Nysgerrighed er en indstilling der bryder vaner, som intet tager for givet, som møder selv det vi tror vi kender, som nu fødderne, med mulighed for at opleve dem som for første gang.
Øvelsen har to dele, den anden del rummer enkle balanceøvelser.
Der er en intim forbindelse mellem fysisk og psykisk balance: Ved at øve os i, for eksempel som her, at udføre balancer med fuld opmærksomhed, med netop den nysgerrighed Martin her igen og igen inviterer ind til, indarbejder vi, i vores krop, nervesystem og psyke den vane at være roligt årvågen også når mulige ubalancer truer.
Derfor er kropslige balancer så vigtige i yoga.
I sin berømte selvbiografi, The Seven Storey Mountain, skriver den både elskede og respekterede trappistmunk Thomas Merton – som hele sit liv var optaget af dialogen mellem kristendommen og Østens bevidsthedstræning – at ’Lykke og glæde i tilværelsen er ikke et spørgsmål om intensitet. Det er et spørgsmål om balance …’
Hihi – det var sjovt at mærke kroppen på den måde😀— og den øvelse vil være særlig god for min relativt gamle (79 årige) krop . Balancen blev markant bedre i løbet af øvelsen. Jeg benyttede det gamle trick med at have et fokuspunkt et stykke foran mig. Jeg skal hilse fra kroppen og sige: Tak 🙏
Kære Helge – så spændende at høre om hvordan du gør øvelsen – og at de gode, gamle trick virker! Dejligt at du praktiserer med os her i januarpraksis.❤️