KRONE – ROD – JORD

Guidet meditation med

Lydfil · 14 min

Hanneli

I denne ret korte øvelse gennemgår Hanneli metodisk to versioner af den såkaldte Krone-Rod åndedrætsøvelse: Den traditionelle form som forbinder issen med bunden af kroppen – og en version som særlig har fokus på at understøtte jordforbindelsen og som derfor sender energi ned gennem benene til jorden under os.

Man kan følge denne guidning uden nærmere kendskab til dens historiske baggrund. Man behøver ikke anden forståelse end den almindelige erkendelse af at vi i vores kultur let kan forskyde vores bevidsthed til det mentale rum på bekostning af vores kontakt til kroppen. Og at det derfor er godt med jordforbindelse.

Men det kan måske også her være på sin plads med et par linjer om den tradition for beskrivelse af energisystemet som denne øvelse bygger på:

Chakra betyder ’hjul’ eller ’cirkel’ på Sanskrit, og ordet er, siger specialisterne, brugt om menneskets energisystem allerede i vedaerne som er nogle af de ældste tekster om dybere spiritualitet vi kender til.

Den brug af ordet som en guidning som Hannelis her har som baggrund, vokser op i først den indiske spiritualitet i løbet af de sidste par tusind år, og nuanceres senere yderligere i den tibetanske vajrayanabuddhisme.
Grundtanken er at vi mennesker har en multidimensionel eksistens. At vi foruden vores fysiske krop lever i og udfolder os i også andre dimensioner.

Èn af disse dimensioner eller værensaspekter er energikroppen, også kaldet det subtile legeme, the subtle body.
Energikroppen udgøres af chakraerne – hvoraf der ofte opereres med syv – og af kroppens energibaner, nadierne (hvoraf der siges at være 84.000!).

I alle traditioner – og både chakraer og nadier findes også i den kristne tradition, de kan for eksempel ses afbildet på mange ikoner som punkter og linjer i de religiøse figurers auriske udstråling – beskrives det hvordan energikroppen udveksler med, påvirker og påvirkes af, vores fysiske krop og vores psykologi.

De østlige traditioner beskriver hvordan chakraerne er forbundet af en central energikanal, Sushumna, omkring hvilke kanalerne Ida og Pingala snor sig som en dobbelt spiral.
Det er den centrale kanal som vi arbejder med i denne guidning.

Pranayama, Østens åndedrætsvidenskab, sigter, ligesom visualiseringer, kundalini yoga og mantraer, på at vække og kanalisere vores livskraft, det som vi i Vesten kalder bioenergien og få den til at cirkulere frit mellem chakraerne.
Som er mere påvirkelige af vores kreative bevidsthed end eksempelvis vores krop som jo opleves som om den har en fast stoflighed som ikke så let kan manipuleres.

Det er netop denne mulighed for at arbejde plastisk med vores energi – hvis vi respekterer og kultiverer vores sans for vores energikrop – som Hanneli udfolder i denne guidning.

Som kan følges også helt uden den historiske og strukturelle forståelse som vi alligevel har givet lidt plads her.

 

Hanneli Ågotsdatter

er cand.arch., psykoterapeut og meditationslærer.

Hun er tilknyttet Center for Systems Awareness i Boston og leder den kontemplative del af centerets uddannelsesprogram.

Sammen med Martijn van Beek er hun ansvarlig for Mind&Life Europes internationale retreats for unge forskere.

Hun er en del af Foreningen Børns Livskundskab.

Hun er fast underviser på Vækstcenteret og modtager praksisvejledning af Jes Bertelsen.

Hanneli etablerede platformen Kontemplation i 2010.

2 Comments

  1. Gitte den 1. februar 2024 kl. 07:49

    Jeg har flere yndlings. Denne bliver en del af flokken. ❤️

    • Redaktionen den 1. februar 2024 kl. 12:00

      Kære Gitte – en glæde for os at høre at du går på opdagelse herinde i praksisbiblioteket – og finder nogle yndlings. Sådan gør vi også selv. Rigtig god torsdag til dig fra os.❤️

Efterlad en kommentar