STILLE VAND – STILLE SIND

Guidet meditation med

Lydfil · 17 min

Søren Munk

Søren Munk har tilbragt mange år i Nepal hvor han har trænet i den tibetanske vadrajana-buddhistiske tradition.

I denne guidning øser han af denne baggrund.
 
Med udgangspunkt i et ikonisk billede på det urolige sind – et glas hvori en skefuld jord er rørt op til en mudderblanding – inviteres vi ind i en moderne tolkning af shamatha, én af buddhismens to grundlæggende meditationsformer.
 
Shamatha – på tibetansk shiné – betyder, fortæller Søren, ‘fredfuld hvilen’.
Denne tilstand er dybest set ikke en belønning for en indsats. Det er snarere et naturligt resultat af holde op med at gøre.
‘Det er sindets natur – som det er det mudrede vands natur – at blive stille og klart når man lader det falde til ro’, siges det i guidningen.
 
Det virker som en modsigelse, et paradoks. At man for at nå til ikke-gøren er nødt til at gøre.
Løsningen på dette paradoks ligger dels i billedet af mudderet. Der af sig selv, at tyngdekraften, bundfældes i glasset når vi holder op med at røre.
Dels er løsningen, forklares det i guidningen, at vi ved at fokusere på én ting, her åndedrættet, aktiverer en slags bevidsthedens tyngdekraft der klarer det anstrengte sind.
 
‘At holde ét fokus’, siges der i guidningen. ‘og blødt blive ved med at vende tilbage til det.’
 
Det er en teknik hvor man på en måde ikke kan fejle, fortæller Søren. Hver gang vi distraheres bort fra åndedrættet, er selve opdagelsen af at vi er distraheret, i sig selv en lille opvågning, en lille succes. Der instantant fører os tilbage til nuet.
Og projektet, at følge én ting opmærksomt, er både en træning i koncentration og en vej mod afspænding og følelsesmæssig ro.
 

Søren Munk

Civilingeniør og psykoterapeut. Har studeret og praktiseret Tibetansk Buddhisme i over 30 år, blandt andet gennem 16 års  tilknytning til klosteret Pullahari i Nepal.

Søren sidder hvert år i længere retreats. Han bor på Vækstcenteret, hvor han også er gæsteunderviser, og modtager praksisvejledning af Jes Bertelsen.

8 Comments

 1. Trine Stubberup den 17. marts 2024 kl. 18:29

  Jeg føler mig godt guidet af Søren Munk. Tak for den og en ny måde for mig at have opmærksomheden på åndedrættet

  • Redaktionen den 17. marts 2024 kl. 18:34

   Kære Trine – så dejligt at du siger det. Vi giver dine ord videre til Søren. Mange varme hilsner til dig fra os.❤️

 2. Anne-Charlotte den 3. februar 2024 kl. 23:42

  Tak for din enkle og rolige guidning ind i denne meditation Shamata….den vil jeg tage med mig videre.

  • Redaktionen den 4. februar 2024 kl. 13:03

   Kære Anne-Charlotte, det glæder os at høre. Vi i Kontemplations team er også ret vilde med Sørens guidning. Den er på en måde, præcis som du skriver, lige til at tage med sig videre ind i dagen. God søndag til dig fra os. ❤️

 3. Tinamia den 13. januar 2024 kl. 16:43

  Hej
  Hvordan tilmelder man sig disse guide på daglig basis

  • Redaktionen den 14. januar 2024 kl. 08:31

   Kære Tinamia – man følger det bare 🙂 Meditationerne publiceres her på siden hver morgen i løbet af januar. Det kræver ingen tilmelding, alle som ønsker kan praktisere med. Ønsker man en daglig reminder, kan man følge os på instagram eller på Facebook, men man kan også bare kigge ind i praksisbiblioteket og finde dagens guidning. Dejligt at du spørger, og hjertelig velkommen ombord hvis du vil med.❤️

 4. Kirsten Jensen den 13. januar 2024 kl. 10:30

  dejligt
  god og meget behagelig instruktion
  tak

  • Redaktionen den 13. januar 2024 kl. 10:38

   Kære Kirsten – Det glæder os at høre. Vi bringer dine ord videre til Søren og tager de med os i det fortsatte arbejde.❤️

Efterlad en kommentar