SKELET-KROPSSKANNING

Guided kropsskanning med

Lydfil · 32 min

Martin

Martin kalder denne gennemgang af kroppens inderste en ’skelet-bodyscan’.

Kropsskanning er den indledende øvelse i Mindfulness-baseret stress reduktions otte ugers program hvor øvelsen rummer en komplet introduktion til de centrale dele af mindfulness.

Om praktikkens historiske oprindelse fortæller programmets grundlægger, Jon Kabat-Zinn, at hans udvikling af kropsskannings-praktikken var påvirket af en meditationslærer som oprindelig var aeronautisk ingeniør og havde trænet under ledelse af den burmesiske munk U Ba Khin (1899 – 1971).
U Ba Khin var intenst optaget af at hjælpe burmeserne til at arbejde også meditativt med den undertrykkelse som fandtes under den engelske besættelse.
Som led i dette var han optaget af at formidle en variation af den klassiske vipassana-meditations tredje trin som består i at bringe nærvær til åndedrættet.

U Ba Khin videreførte denne form til en gennemgang af hele kroppen.

Selve formen, en ofte liggende eller siddende meditativ skanning af hele kroppen, ofte begyndende med fødderne og bevægende sig op derfra kan udføres på uendelig mange måder.
I denne guidning tager Martin os ind i en dyb version.
Her opfordres vi til at mærke ind til vores kropslige inderste, til vores knoglestrukturer. Led for led glider eller vandrer vi fra fødderne opad – med ophold enkelte særlige steder hvor store knogler møder hinanden.

Det er ikke nemt at føle-mærke sit skelet. Og særlig vanskeligt kan der være at danne sig en helhedsfornemmelse af alle vores 206 knogler.
Men i denne uforhastede og detaljerede gennemgang får vi muligheden for at dvæle ved både tæernes og fingrenes små knogler og ved hofter og ryghvirvlers bærende strukturer. Ved kraniet. Ved skuldre og arme.
For til sidst at mærke også hjerte og åndedræt – og måske ane kærligheden også til vores eget skelet.

 

Martin Guldberg

er cand.phil., sanger og skuespiller. Han er lektor ved Aarhus Universitets Institut for æstetik og kommunikation. Han har været chef for Den ny Opera, og underviser i mindfulness, sang og stemmetræning, kommunikation og stresshåndtering. Han er fast underviser i mindfulness meditation og yogafilosofi på Nalinis og Sattvas Yogalæreruddannelser i København.

Under vejledning og med anvisninger fra Bob More og Jes Bertelsen har Martin studeret meditation og mindfulness gennem egen praksis i mere end 20 år, og tager jævnligt i retreats. Han har mangeårig erfaring med yoga, og er certificeret yogalærer fra Kripalu Yoga and Health Center i Massachusetts, USA.

Efterlad en kommentar