Alle dybere indre øvelser peger ind mod at opdage en naturlighed, det vil sige energiforhold og bevidsthedsformer som vi er født med anlæg for – og som kan kultiveres, udvikles og forfines ved træning.
Yin Yang cirkulationen er således en kreativ visualisering af åndedrættet i en cirkel omkring kroppen.
Men øvelsen bygger på en naturlig energicirkulation som findes i en forform hos os alle hvad enten vi er bevidste om det eller ikke.
Da det modsatte køn – for manden kvinden, for kvinden manden, ligger i vores ubevidste som vi opfatter som liggende bag os, som havende med ryggen at gøre, vækker yin yang cirkulationen, når vi forestiller os at vi bevæger åndedrættet op langs ryggen, vores kontakt til det modsatte køn. Som det forbinder med vores biologiske køn når vi forsætter bevægelsen og på udåndingen bevæger os ned over brystet.
Yin yang cirkulationen forholder sig ikke til forskellige kulturelle eller andre forestillinger om mandligt og kvindeligt – øvelsen sigter på at forene dybere aspekter af vores menneskelighed til en helhed.
I øvelsen forestiller vi os at vejrtrækningen begynder i mellemkødspunktet mellem kønnet og anus, et sted der i nogle traditioner er groundingspunkt for rodchakraet.
Derfra føres indåndingen – forestiller vi os – langs ryggens hudoverflade, op langs nakken og hen over issen for at lande på et punkt bag i ganen, lige bag fortænderne hvor vi lader tungen hvile med et blidt tryk. Dette punkt regnes traditionelt for et energipunkt.
På denne måde forbinder Yin yang cirkulationen ikke alene vores dybdepsykologiske helhed som kønsvæsner, forener det mandlige og det kvindelige i både mænd og kvinder, men skaber også sammenhæng mellem hoved og krop.
Og så vitaliserer og bevidstgør øvelsen samtidigt cirkulære energibaner omkring kroppen. Baner som kan rumme og fordele store mængder af energi.
Foto: Patrick Perkins / Unsplash