Med døden som læremester
af Hanne Linde | GLIMT | 3. juli 2020
BLOGCAST: Dette indlæg er indtalt af Hanne Linde. Du kan lytte til bloggen her (3:56):
De to mennesker, der her sidder på scenen, har begge haft døden tæt inde på livet. Den ene er Frank Ostaseski. Han er én af grundlæggerne af et Zenhospice-projekt i San Francisco, hvor nærvær og mindfulness er en del af behandlingsplanen. Han er buddhistisk lærer og har skrevet en bog om, hvad døden kan lære os om at leve fuldt og helt. Hans samtalepartner er lægen Lucy Kalanithi, som kort tid inden samtalen mistede sin ægtefælle og far til deres barn. Paul Kalanithi døde af lungekræft i en alder af 36 år, og under sygdomsforløbet skrev han en bog om processen. Sammen reflekterer Frank Ostaseski og Lucy Kalanithi over, om det er muligt at finde mening i døden, og over, hvordan man i givet fald gør det?
Begge oplever de, at døden er mere end en medicinsk eller spirituel begivenhed. For Frank Ostaseski er døden for stor og for gennemgribende til, at den kan rubriceres. Den handler mere om vores forhold til andre mennesker, til os selv, og til hvad vi tror på. Hans erfaring fra at have siddet ved mange døende er, at når man nærmer sig afslutningen på livet, så kan det meste koges ned til meget få spørgsmål. ”Er jeg elsket?” og ”Har jeg elsket?” Hvorfor vente med at svare på de spørgsmål, siger han. Hvorfor vente til vi måske har smerter, er uklare eller står ved livets slutning? Frank Ostaseski har erfaring for, at hvis man er i stand til at vende sig mod døden, imens man lever, kan den blive en vigtig guide. Den kan vise en retning i forhold til, hvordan man kan leve sit liv i overensstemmelse med sine dybeste værdier.
Samtalen foregår på konferencen End Well 2018. Den er samlingspunkt for en større gruppe af mennesker, som arbejder med design, teknologi, sundhed, politik og aktivisme. Formålet er at ændre, hvordan vi tænker og agerer i forhold til døden, og at hjælpe med til at alle mennesker får mulighed for at slutte livet i overensstemmelse med deres egne værdier og ønsker. Som Frank Ostaseski udtrykker det: Vi har protokoller for alt. Fix-it-modeller. Vi hjælper folk fysisk, medicinsk, teknisk. Måske kan vi være mere end problemløsere? Måske kan vi være portaler, der i den sidste tid kan tilbyde den døende vores sinds stabilitet? Være sammen med mennesket og hjælpe det med at omsætte. Stille spørgsmålene: Hvad er vigtigt nu? Hvad har du brug for nu? Vi kan åbne vores hjerter og sind og inspirere mennesker i den sidste fase af livet til også at åbne deres.
I indlægget Hvad døden kan lære os om livet går vi nærmere ind i Frank Ostaseskis bog The Five Invitations – Discovering What Death Can Teach Us About Living Fully’.
Hanne Linde
er billedkunstner. Hun har en naturvidenskabelig baggrund og er tillige uddannet mindfulness underviser. Hun har lang erfaring med at undervise både børn og voksne og er ansat i Gentofte Kommune som undervisningskonsulent i kreativitet, relationskompetencer og nærværstræning.
Læs mere om Hanne her: hannelinde.dk