Vildrævens Minestrone
af SMAG | 30. juni 2024
|
Jeg må begynde med to ord om hvorfor jeg kalder denne ret ’Vildrævens minestrone.’
Jeg har aldrig mødt en tam ræv – mig bekendt er det ikke lykkedes på nogen balanceret måde at tæmme en ræv.
I hvert fald er de ræve jeg jævnligt møder på min gård, Grønjordgård, vilde.
Og så alligevel i dialog med os mennesker. Mine ræve – hvis jeg må kalde dem det – har ofte deres huler tæt på gården. De nye kuld unger leger om foråret på græsplænen under de blomstrende æbletræer. Flere gange har jeg set ungerne og mine to katte, Rosa og Arne, lege sammen.
Hvis I ikke synes denne sammenligning er for langt ude, så er jeg i min madlavning optaget af om det er muligt at bevare en fornemmelse af naturlige råvarers og materialers vildskab samtidigt med at vi i køkkenet taler med dem. Som Arne og Rosa taler med ræveungerne.
Her er de ingredienser du skal bruge:
1-2 fed hvidløg
1 stort løg
250 g gulerødder
1/2 bundt bladselleri
1/2 porre
150 g knoldselleri
1 spsk tomatpuré
1 tsk cayenne
1 1/2 kvist rosmarin
1-2 tsk frisk timian
2 tsk frisk basilikum
1/2 tsk fennikelfrø
1 l grøntsagsbouillon
1 dåse sorte bønner
Grøntsagerne skæres i passende stykker og svitses sammen med bønnerne.
Knoldselleri, løg og bønner først, sammen med fennikelfrø og rosmarin, derefter porrer og grøntsagsboullion – og først til sidst bladselleri, gulerødder og timian.
Hvis du efter svitsningen tager selleri og gulerødder fra og først tilsætter dem til suppen de sidste fem minutter, vil de bevare en pikant sprødhed.
Efter svitsning tilsættes tomatpuré og derefter grøntsagsboullion – hvorefter suppen snurrer ved svag varme 20 minutter til en halv time.
To ord om hvorfor grøntsager med fordel kan svitses:
Svitsning af grøntsager fremkalder smagsnuancer som er afgørende for den færdige suppes fylde. Kemisk er det som finder sted, den såkaldte Maillard-reaktion som er en proces mellem grøntsagernes aminosyrer, naturlige sukkerindhold og det valgte fedtstof.
Ordet ’minestrone’ kommer fra italiensk ministrare, ’at servere’.
For mig er denne grøntsagssuppe en dyb ret: Den er på én gang intens og let, på én gang enkel og hurtigt at tilberede og samtidig fyldig som et helt måltid. Meget tæt på jorden, på noget oprindeligt. Måske vildt? Og samtidigt forfinet i sin sammensætning af de friske krydderurter.
Jeg er betænkelig ved udtrykket klimavenlig mad.
Men jeg oplever når jeg tilbereder og serverer denne minestrone, at jeg gør noget som jeg bedst kan udtrykke ved at kalde det ’rigtigt’:
De fleste af ingredienserne kan jeg en stor del af året få som lokalt producerede råvarer.
Og så er kombinationen af bønner, knoldgrøntsager og bladgrønt ernæringsmæssigt rigtigt. Den rigtige kombination af smagsfylde, proteiner og kulhydrater.
I disse år viser flere overbevisende forskningsresultater at hvis vi i løbet af en uge kan spise omkring 30 forskellige grønne råvarer, imødekommer vi bedst muligt vores tarmfloras mirakel. I denne minestrone alene får vi en 12-15 stykker!
Med denne ret oplever jeg, helt ærligt, at vi kan tillade os at føle at vi tilbereder og serverer fremtiden. Det er retter som den mange flere af os skal spise meget hyppigere for passe på jorden – og for at brødføde en voksende global befolkning.
Som læsere af Kontemplations blog vil vide, er det som om hver ret for mig vælger sit eget stykke musik. Har sin egen klang.
Hvorfor kan jeg ikke forklare.
Til denne minestrone spiller jeg den vidunderlige franske sangerinde ZAZ’s version af La vie en rose. Ikke fordi jeg ikke elsker Edith Piafs skælvende version med en undertone af tragik, men fordi ZAZ’s har en begejstring og en fremdrift. Kærlighedsforholdet hos ZAZ har, føler man, fremtiden for sig. Og fordi Louis Gugliemi, som komponerede den i bedste forstand smægtende musik til Edith Piafs tekst, var af italiensk oprindelse.
Som minestronen.
Til sidst tilsmages med æblecidereddike og serveres med bredbladet persille, den friske basilikum og eventuelt en skefuld cremefraiche.
Velbekomme!
er køkkenchef og kok på mange af Kontemplations arrangementer og retreats. Han er også vores aktiv i kulisserne bag hjemmesiden. I sin hverdag uden for Kontemplation er han arkitekt og møbeldesigner.
Mikkel er optaget af bæredygtig grøn madlavning med inspiration fra det italienske køkken og dyrker sine egne grønsager, svampe og mikrogrønt på Grønjordgård på Djursland.
Stort tak for en vældig indbydende, sanselig og inspirerende præsentation af “Vildrævens minestrone”. Den vil jeg snarest prøve og så er jeg tilmed så heldig at have nem adgang til de friske krydderurter der indgår, skønt!
Kærligste hilsner og rigtig god sommer fra Vildkatten:-)
Kære Vildkat
Tak for dine ord!
Jeg synes allerede jeg kan høre dem som får glæde af din version af minestronen med de friske krydderurter spinde.
Hjertelige hilsner
Mikkel
Smuk tekst! Glæder mig til at tilberede vildrævens hofret.
Kærligst og god sommer til alle.
Kære Laura – det er en glæde at høre. Rigtig god sommer til dig også!
Tusen takk ❤️
Denne suppa skal lages, gleder meg allerede til alle de gode smakene 🥰
Glædeligt! God køkkenlyst, Brit Eva!