DEN BEDSTE FALAFEL-OPSKRIFT

af Britta Karlshøj | | 30. september 2022

Falafel Buffet og Kirsten

Jeg fik ved en tilfældighed mulighed for at besøge Jerusalem, da jeg var yngre… meget yngre.  Situationen ville, at jeg fik mulighed for, at et vidende menneske, der boede fast i Jerusalem blev min vært i dagene, hvor jeg var der. Dette menneske tog mig med på Oliebjerget og til Getsemane have, som ligger ved foden af Oliebjerget. Vedkommende tog mig ligeledes med til Gravkirken, Gravhaven og Golgata. Jeg har stået ved Grædemuren og fornemmet den helt særlige stemning. En rejse gennem tid, historie og religiøse traditioner.

Mødet med min vært blev ét af de møder, som fik en særlig betydning for den måde mit liv senere udviklede sig på. Et dyrebart møde med et menneske, som er placeret dybt i mit hjerte. Et møde, der pegede på muligheder i eksistensen, der lå langt fra de grundindstillinger, jeg var blevet givet af den kultur og familie, som blev mit udgangspunkt i livet.

Dette menneske havde ud over et vidende væsen desuden en kærlighed til velsmagende mad, og tog mig med til en falafelbar. På det tidspunkt havde jeg endnu ikke smagt falafel og vidste på ingen måde, hvad det var, hvordan man traditionelt spiste det og havde selvsagt ingen fornemmelse af, hvordan det skulle smage. Jeg indrømmer, at jeg faktisk var let skeptisk inden dette møde med min første falafel. Jeg gik kritisk til den første bid. Jeg blev mildere stemt og tog min anden bid. Og jeg var solgt.

Jeg har siden den gang afprøvet utallige falafelopskrifter. Når jeg siger utallige, så mener jeg utallige. Jeg har møjsommelig arbejdet mig igennem uvante køkkenprocesser, og jeg er blevet skuffet – som virkeligt skuffet – helt utrolig mange gange. I en årrække gav jeg op.

Af uvisse årsager kom jeg på sporet igen, og jeg var nærmest besat af at udvikle en opskrift på falafel, som kunne imødekomme mit første kærlighedsmøde med falaflen den dag for nu mange år siden i Jerusalem. Jeg har indtil nu holdt opskriften for mig selv, men har ladet mig overtale til at dele den. Og jeg må bare sige, at der er ingen andre mere betydningsfulde steder for mig at dele opskriften end her i Kontemplations univers.

 

Til 4 personer skal du bruge:

400 g kikærter

5 fed hvidløg

500 g løg

1 dl majsmel

1 tsk. hel koriander, stødes i morter

1 tsk. stødt sort peber

2 tsk. stødt sød paprika

2 tsk. hel spidskommen, stødes i morter

2 tsk. natron

1 spsk. bagepulver af vinsten

2 dl frisk hakket bredbladet persille

1 spsk. groft havsalt

 

Sådan gør du:

Aftenen før, at du skal lave dine falafel, skal du lægge kikærterne i blød i vand.

På dagen; dræn kikærterne og findel dem sammen med løg og hvidløg i en kødhakker.

Rør kikærte/løgmosen med de resterende ingredienser.

Tilsæt evt. mere majsmel, hvis farsen virker for våd.

Formes til kugler på størrelse med valnødder og giv dem et let tryk.

Steg i olie på panden – dybsteg eventuelt.

Falafler kan serveres på mange måde – en rimelig traditionel måde, som de fleste måske kender er at servere dem i pitabrød med grønt tilbehør, sur/søde sylterier og stærke chutneys og desuden tzaziki.

På billeder herunder har jeg serveret falafel med tabouleh, grøn salat, tzatziki – eller raita – og hjemmesyltede rødløg.

 

Falafel tallerken

 


 

Britta Karlshøj
er cand.pæd.pæd.psyk. med speciale i mindfulness fra Århus Universitet og psykoterapeut MPF.

Hun arbejder til daglig som privatpraktiserende psykoterapeut og har en passion for selvforsyning og tilblivelsen af nærende måltider.

Britta er med i teamet bag Kontemplation og underviser på Kontemplations platform. Britta er desuden køkkenchef ved vores retreats.

 

Efterlad en kommentar