BOB MOORE OM HJERTEMOD OG VEDHOLDENHED

af Martin Guldberg | | 12. juli 2019

 

Bob Moores clairvoyance

Bob ønskede ikke at være en guru, men selvfølgelig var han det for nogle. Man ser også i dag, at nogle sætter ham i en slags overmenneskelig position. Det har, tror jeg, aldrig været hans intention. Han ville tværtimod gerne være menneskelig og nede på jorden. Han sagde, at han ikke var noget specielt, at alle kunne gøre det, han havde gjort. Det krævede selvfølgelig disciplin, vedholdenhed, arbejde og mod. ”It takes courage to be a full human being”, som det hedder i et citat fra ”The Shoes of the Fisherman”; et citat Bob brugte flere gange.

Den irske healer og meditationslærer Bob Moore boede og underviste i Danmark fra 1974 til sin død i 2008. Han har haft afgørende betydning for udviklingen af en moderne, dogmefri spiritualitet i Skandinavien. I 2018 udkom bogen Ringe i vandet, redigeret af Anette Ikast, som er en antologi om Bob Moores undervisning skrevet af en række af hans elever. Herfra stammer dette blogindlæg af Martin Guldberg. 

Det, som kunne forlede en til at gøre ham til noget helt særligt, var hans clairvoyance. Jeg husker engang, han sagde noget om min barndom. Han nævnte nogle barndomschok og havde tidsbestemt et af dem til ”your early puberty”. Så jeg gik op til ham bagefter for at opklare, hvad han mente. Jeg vidste, at det, der var sket, var sket, da jeg var 13 år. Jeg siger så til ham ”Mener du i 12-årsalderen?” Det var ikke for at lægge en fælde for ham, men fordi jeg tænkte, at ”early puberty” var 12-årsalderen. Så siger han :”I would rather say 13.” Nu er det et relativt enkelt eksempel på hans præcision. I andre samtaler med ham har han påpeget omstændigheder omkring f.eks. min fostertilstand, som jeg ikke kendte til, men som jeg siden har fået bekræftet af min mor. Hans clairvoyance var usædvanlig.

Jeg har et sjovt eksempel, hvor jeg havde været ude for en lille ulykke. Hverken jeg eller Bob forstod umiddelbart, hvorfor det var gået, som det var. Han lovede at fundere lidt over det og kom så tilbage til mig med følgende, lidt gådefulde besked: ”Well, it is something you have seen, that you have not wanted. And it is not in your professional life. It is in your personal life.” Og jeg tænkte: Hvad er det, han snakker om? Jeg anede ikke, hvad det var. Men efter at have funderet over det længe, faldt tiøren pludselig, og jeg tænkte: ”Pokkers, det er rigtigt, hvad han siger. Hvor ved han det fra?” Han havde slet ikke været involveret i det. Men han havde en evne til at kigge så langt ind i systemet, at han åbenbart kunne se hændelserne meget konkret. Det var meget imponerende, men han brugte det ikke til at fremstå som noget særligt. Han brugte clairvoyancen til at hjælpe mennesker.

Stemningen på kurserne

Når vi havde lavet øvelser hele formiddagen inden pausen, faldt der altid en dybere og dybere ro over mig. Jeg følte, at jeg havde fået et afstressningsbad. Samtidig kom jeg også i en dybere kontakt med mig selv. Det kunne vise sig ved, at jeg, mens vi sad og lavede en lille øvelse, pludselig mærkede, at noget, jeg havde sat i gang i mit liv, simpelthen ikke var rigtigt for mig. Når jeg kom hjem fra sådan et kursus, var jeg meget ivrig efter at få det lavet om. For jeg kunne ikke holde det ud længere nu, hvor jeg havde fået kontakt med, hvad det var, der ikke duede for mig.

Og så havde Bob jo humor! Vi arbejdede seriøst, men han jokede også. Han kunne fortælle vittigheder for lige at bryde stemningen. Det var gode vittigheder, også selv om vi hørte nogle af dem flere gange i løbet af årene. Andre gange var det os, han lavede sjov med.
Jeg husker en dame, der efter en øvelse spørger: ”I have a small pain here in my solar plexus, when we do this exercise. What could that be?”. Så siger Bob: ”Well, you know, there might be a tiny little problem in there.” Det var god humor. Jeg tror, der sad en hel del af os, der havde en form for smerte i solar plexus og måske også havde ”a tiny little problem in there”.

 

Foto af Bob Moore: Christian Helmle


 

Martin Guldberg er født i 1962 i Esbjerg. Han er sanger, manuskriptforfatter, komponist og sangpædagog. Martin er cand. phil. i Musikvidenskab og har herudover Musikpædagogisk Diplomeksamen i klassisk sang med en tillægseksamen i rytmisk sang og rytmisk sangpædagogik. Siden 2007 fastansat på Aarhus Universitet (studielektor på Musikvidenskab). Uddannet yogalærer. Martin er en del af Kontemplations team. Han er fastboende på Vækstcenteret i Nørre Snede. Læs mere om Martin HER.

Martin fulgte Bob Moores undervisning i en lang årrække, og fortæller her om denne undervisning, og om mødets, afgørende betydning for hans faglige og personlige udvikling.

Blogserien om den irske healer og lærer Bob Moore er hentet fra bogen ‘Ringe i Vandet‘. Teksten er forkortet/redigeret og tilrettelagt for Kontemplations blog.

 


 

Se alle seks afsnit af Martin Guldbergs serie om Bob Moore her:

AT ÅBNE FOR KÆRLIGHED

FØLELSESUNIVERSET OG DET KREATIVE UDTRYK

WALKING THE TALK

HJERTET OG SPIRITUALITET

HJERTEMOD OG VEDHOLDENHED

ÆRLIGHED, TAKNEMMELIGHED OG FORDYBELSE