KRISHNAS MAJSSUPPE
af | SMAG | 30. juli 2023
For hundrede år siden, dengang Hanneli og jeg var studerende på Århus Arkitektskole, fandtes der en vegetarisk Krishna restaurant i Mejlgade.
Den lå lige mellem Toldboden, hvor Hanneli havde sin tegnesal, og Paradis, hvor mit tegnebord stod.
Når vi havde deadlines og ikke nåede hjem for at lave mad, og derfor virkelig trængte til noget næring der ikke kostede det hvide ud af øjnene, mødtes vi her hos Krishna til aftensmad.
Kokken var mexicansk og han lavede tit denne indiske majssuppe med et hint af Mexico som dagens suppe. Den smagte os så godt, at opskriften stadig lever i bedste velgående som en retreatkøkkenets spicy genganger supper.
Og må jeg, da vi mennesker jo også har brug for åndelig føde, for det tilfælles skyld at du ikke for nyligt har haft lejlighed til at opfriske dit sanskrit, minde om at Krishna betyder ’Den Mørke’, at Krishna er guden Vishnus ottende avatar, altså ottende nedstigning på jorden.
Og helt ærligt, for mig og mange andre smager denne suppe guddommeligt. Så tak til Krishna fra Mejlgade og den mexicanske sanyas.
Her er hvad du behøver af ingredienser til 4 personer:
800 g (2 dåser) hakkede tomat
600 g majs
5 dl grøntsagsboullion
2,5 dl fløde
2 løg
1 fed hvidløg
2-3 tsk stødt gurkemeje
2-3 tsk stødt koriander
2-3 tsk paprika
1 tsk spidskommen
2 spsk tomatpure
Fremgangsmåde:
Hak løg og hvidløg fint og sauter let i en gryde. Tilsæt krydderier og tomatpure og sauter på lav varme 2-3 minutter.
Tilsæt derefter hakkede tomater, majs, boullion og fløde og lad det hele simre 20-30 minutter.
Blend nu suppen til den ønskede konsistens – jeg kan godt lide at der er nogle hele majs tilbage.
Smag suppen til med salt og peber og lad den simre videre i ca. 10-15 minutter – til den har samlet sig og har en god smagsdybde.
Suppen kan eventuelt serveres med cremefraiche og tortillachips, hvilket gør den ekstra attraktiv som familieret.
Velbekomme.
er en del af Kontemplations team, hvor han både er retreatkok, grafisk designer og har en medvirkende rolle i platformens udvikling og formgivning.
Han står for madlavningen på retreats og på supervisionsforløbet Indre praksis og arbejdsliv, hvor han tilbereder nærende og velsmagende vegetarmad med fokus på økologi, æstetik og sanselighed. Mikkels køkken er udogmatisk og har blik for både smag og mæthed – og han bestræber sig altid på at tage hensyn til deltagernes særlige behov ved allergier og intolerancer. Mange af hans opskrifter findes på Kontemplations blog.
Han har været med til at forme Kontemplations visuelle udtryk gennem en årrække og bidrager med grafisk design, fotografi og formgivning på tværs af platformens formidling.
Mikkel er uddannet arkitekt og møbeldesigner og bor på Grønjordgård på Djursland, hvor han kombinerer sin hverdag med madlavning, snedkerarbejde, formgivning og klatring.
Han har været engageret i Kontemplation siden 2010.
